Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Zdrava ishrana

21-30 of 141

  • 4 znaka da vam nedostaje bjelančevina

    4 znaka da vam nedostaje bjelančevina

    Popularna piramida zdrave prehrane u posljednjih se nekoliko godina uveliko promijenila. Stručnjaci upozoravaju da konzumiramo previše ugljikohidrata i jednostavnih šećera i zbog toga se debljamo, ali sve više do izražaja dolazi i važnost konzumiranja dovoljno bjelančevina. Bjelančevine su ključne za funkcioniranje organizma, one su glavni izvor tvari za izgradnju mišića, krvi, kože, kose, noktiju i unutarnjih organa te sudjeluju u gotovo svim biohemijskim procesima u stanicama.

    Pročitaj više 
  • Kako očistiti voće od pesticida?

    Kako očistiti voće od pesticida?

    Najbolji benefiti za zdravlje dobijaju se iz cjelovite hrane, jer se tvari međusobno nadopunjuju i aktiviraju, stoga je voće i povrće najbolje pojesti s korom. Međutim, voće i povrće treba temeljito oprati kako bi se uklonile bakterije, prljavština i eventualni ostaci hemikalija.

    Pročitaj više 
  • Kako prehranom sniziti holesterol?

    Kako prehranom sniziti holesterol?

    Pravilnom prehranom možemo utjecati na povišenu razinu holesterola i triglicerida. Holesterol se nalazi samo u namirnicama životinjskog porijekla! Prosječan unos holesterola hranom je 300 mg dnevno. Međutim, organizam sam sintetizira sav potreban holesterol te je unos holesterola hranom nepotreban, čak i štetan.

    Pročitaj više 
  • Ljekovita svojstva kupusa

    Ljekovita svojstva kupusa

    Kupus sadrži znatne količine fosfora, kalcija, kalija i sumpora, te željeza, bakra, cinka i magnezija. Osobito je bogat vitaminom C, ali i vitaminima A, B1, B2, PP i K.

    Listovi kupusa imaju zadivljujuća ljekovita svojstva, koja omogućuju ublažavanje raznih zdravstvenih tegoba. Pogledajte u čemu vam sve kupus može pomoći...

    Pročitaj više 
  • Prednosti ljekovite biljke čuvarkuće

    Prednosti ljekovite biljke čuvarkuće

    Veoma je rasprostranjena i poznata pod različitim narodnim nazivima: čuvarka, pod silu živ, cmilić, divlje smilje, gromovna trava, pazikuća, uhovnik, uvara, rosa u zlu dobra. Biljka koja je porijeklom iz Meksika, a rasprostranjena je u čitavoj Evropi. Šta sve liječi svježe cijeđeni sok od čuvarkuće?

    Pročitaj više 
  • Orašasti plodovi - melem za tijelo

    Orašasti plodovi - melem za tijelo

    Orašasti plodovi došli su na loš glas kao namirnica puna masnoća. Kao i sve dobro i ukusno, prehrambena industrija uspjela je upropastiti i orašaste plodove, koji se u trgovinama najčešće nude prženi, zasoljeni ili umočeni u čokoladu. Ipak, stručnjaci za zdravlje već odavno znaju da su sirovi orašasti plodovi melem za tijelo.

    Pročitaj više 
  • Hrana koja nas štiti od štetnih zraka sunca

    Hrana koja nas štiti od štetnih zraka sunca

    Krema za sunčanje ostaje najefektnija metoda od prevencije raka kože koji sve češće pogađa i mlade ljude. Ali nije samo krema za sunčanje jedini način da zaštitimo sebe od štetnih uticaja zraka sunca i potencijalnih opasnosti. I hrana koju jedemo ima značajnu ulogu u zaštiti od sunca.

    Pročitaj više 
  • Dvije nedjelje doručkujte salatu, desiće se super stvari poput ovih...

    Dvije nedjelje doručkujte salatu, desiće se super stvari poput ovih...

    Da budemo iskreni, nisam jutarnji tip i još sam manje jutarnji tip osobe kada mi kažete da moram da se oprostim od jedne od mojih najtradicionalnijih rutina, obroka koji imam svakog dana: posuda pahuljica od mekinja koju jedem uz malo banane i oraha sa šejkom od vanilije i za kraj nosim sa sobom šolju kafe sa kojom izlazim iz kuće.

    Ali pristao sam da 2 nedjelje svako jutro doručkujem salatu i desilo se puno dobrih stvari...

    Pročitaj više 
  • Savršena voćka za svaki ljetni dan u sedmici

    Savršena voćka za svaki ljetni dan u sedmici

    Mnogo je već rečeno o pozitivnim efektima voća na naše zdravlje. Voće sadrži puno hranljivih sastojaka, čineći da svaka pojedena kalorija koristi tijelu. Postoje i brojne direktne zdravstvene koristi od ishrane bogate voćem - smanjen rizik od srčanih oboljenja, gojaznosti, dijabetesa i određenih vrsta karcinoma, poboljšan imunološki sistem, poboljšan metabolizam i više energije koji nam omogućavaju da budemo više aktivni. Imamo predlog - zašto ne jedete barem jedan komad zdravog voća svakog dana u sedmici tokom ljeta?

    Pročitaj više 
  • 10 namirnica koje ne treba da jedete prije treninga

    10 namirnica koje ne treba da jedete prije treninga

    Naravno da postoji mnoštvo namirnica koje ne biste trebali da jedete prije treninga, ali većina istih je podjednako loša za Vas i onda kada ne planirate da ne idete u teretanu. Da li ste ipak znali da postoje I neke vrlo zdrave namirnce koje ne bi trebalo da jedete prije vježbanja? Obratite pažnju na ove...

    Pročitaj više 

21-30 of 141