Toskanska "scarpaccia"
Vrijeme pripreme:
20 minuta ili manje
Ukupno trajanje:
20 minuta ili manje
- Sastojci:
-
- 300 g mladih zelenih tikvica (po mogućnosti s cvijetom)
- 2 mlada luka
- 2 jaja
- 4 kašike brašna
- 4 kašike naribanog parmezana
- 75 ml mlijeka
- 1 čehna bijelog luka
- so, biber
- maslinovo ulje
- Priprema:
-
1. Odaberite mlade tikvice, da nisu veće od 10 cm. Narežite ih na tanke kolutiće, posolite i ostavite 20-tak minuta da se ocijedi voda iz njih. Posušite ih na kuhinjskom papiru. Ako imate cvjetove narežite i njih.
2. Razmutite mikserom jaja s brašnom, pa dodajte mlijeko koje ste razrijedili s toliko vode da dobijete 125 ml tekućine. Umiješajte u ovo tekuće tijesto tikvice (i cvjetove), na tanke kolutiće narezan luk, usitnjeni bijeli luk, parmezan, posolite i pobiberite po ukusu.
3. Istresite smjesu u nauljen okrugli kalup promjera 20 cm - visina tijesta neka bude najviše 1 cm. Polijte s malo ulja po površini i stavite peći u rernu zagrijanu na 220°C, oko 20 minuta odnosno dok ne porumeni na površini.
4. Pri posluživanju dodajte na površinu listiće parmezana.