Taljatele bolonjeze
Vrijeme kuhanja:
25 min
Vrijeme pripreme:
10 min
Ukupno trajanje:
35 min
- Sastojci:
-
Untitled Document Sastojci za 5-6 porcija:
- 500 g taljatela
Za sos:
- 8 supenih kašika maslinovog ulja
- 1 srednji crni luk, sitno isjeckan
- 500 g mljevene govedine
- 250 g passata-e (paradajz pirea)
- 1 manja čaša bijelog vina
- 1 šolja sjeckanog paradajza
- 3 supene kašike paradajz soka
- so i biber
- Priprema:
-
Untitled Document Da biste napravili sos (ragu kako kažu Italijani), ugrijte ulje u većoj tavi, dodajte crni luk i dinstajte dok ne omekša. Dodajte mljeveno meso i miješajte drvenom kašikom kako biste sve dobro usitnili u manje komade.
Kuhajte oko 10 minuta (zavisi od jačine Vaše ringle) sve dok meso ne postane braon boje, uz povremeno miješanje. Potom dodajte vino i neka jelo krčka dok alkohol ne ispari. Ubacite u tiganj passata paradajz, sjeckani paradajz i paradajz sok. Kuhajte oko deset minuta. Začinite solju i biberom.
Kuhajte taljatele u ključaloj posoljenoj vodi sve dok ne budu al dente, potom ih ocijedite i ubacite ih u sos i promiješajte.
Prijatno!