Švarcvald šnite
Vrijeme pripreme:
do 45 minuta
Ukupno trajanje:
do 45 minuta
- Sastojci:
-
Za biskvit:
- 120 gr maslaca
- 120 gr čokolade
- 5 jaja
- 120 gr šećera u prahu
- 2 vanilin šećera
- 40 gr brašna
- 40 gr gustina
- 60 gr mljevenih badema
- 60 gr mljevenih piškota
Nadjev od višanja
- Jedna staklenka višanja u kompotu bez košpica (680 gr)
- 2 kašike šećera
- 2 vanilin šećera
- bočica arome višnje
- 40 gr gustina
Šlag nadjev:
- 2 kesice praha za šlag
- 2 vanilin šećera
- 2 dcl mlijeka
- 1šlag fix
Još potrebno: 2dcl soka od višnje, šlag pjena, kandirane višnje, ribana čokolada...
- Priprema:
-
Otopiti na pari čokoladu i maslac. Jaja, šećer i vanilin šećer umutiti, dodati čokoladu i maslac, a potom dodati lagano izmiješano brašno, gustin, bademe i piškote pa sve sjediniti lagano kašikom.
Smjesu istresti u veliki pleh od šporeta obložen pek papirom. Ispeći na 180 C i ohladiti. Podijeliti biskvit na tri jednaka dijela. Odvojiti malo kompota od višanja i pomiješati sa gustinom. Ostatak pomiješati sa šećerom, vanilin šećerom i zajedno sa višnjama i aromom staviti da zakipi.
Smanjiti temperaturu i istresti razmućeni gustin, kratko kuhati dok se nepočne gusniti. Skinuti sa vatre i ohladiti. Umutiti šlag sa 2 dcl mlijeka, dodati vanilin šećer, šlag fix pa sve sjediniti.
Kolač formirati na sljedeči nacin:
Staviti trečinu biskvita, posuti ga sa sokom, staviti pola nadjeva od višanja, zatim pola šlag nadjeva, ponoviti postupak. Dekorisati sa šlag pjenom, kandiranim voćem i ribanom čokoladom.
Dobro ohladiti, isjeći na šnite pa poslužiti.