Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Švarcvald šnite

Vrijeme pripreme:

do 45 minuta

Ukupno trajanje:

do 45 minuta

Sastojci:

Za biskvit:

  • 120 gr maslaca
  • 120 gr čokolade
  • 5 jaja
  • 120 gr šećera u prahu
  • 2 vanilin šećera
  • 40 gr brašna
  • 40 gr gustina
  • 60 gr mljevenih badema
  • 60 gr mljevenih piškota

Nadjev od višanja

  • Jedna staklenka višanja u kompotu bez košpica (680 gr)
  • 2 kašike šećera
  • 2 vanilin šećera
  • bočica arome višnje
  • 40 gr gustina

Šlag nadjev:

  • 2 kesice praha za šlag
  • 2 vanilin šećera
  • 2 dcl mlijeka
  • 1šlag fix

Još potrebno: 2dcl soka od višnje, šlag pjena, kandirane višnje, ribana čokolada...

Priprema:

Otopiti na pari čokoladu i maslac. Jaja, šećer i vanilin šećer umutiti, dodati čokoladu i maslac, a potom dodati lagano izmiješano brašno, gustin, bademe i piškote pa sve sjediniti lagano kašikom.

Smjesu istresti u veliki pleh od šporeta obložen pek papirom. Ispeći na 180 C i ohladiti. Podijeliti biskvit na tri jednaka dijela. Odvojiti malo kompota od višanja i pomiješati sa gustinom. Ostatak pomiješati sa šećerom, vanilin šećerom i zajedno sa višnjama i aromom staviti da zakipi.

Smanjiti temperaturu i istresti razmućeni gustin, kratko kuhati dok se nepočne gusniti. Skinuti sa vatre i ohladiti. Umutiti šlag sa 2 dcl mlijeka, dodati vanilin šećer, šlag fix pa sve sjediniti.

Kolač formirati na sljedeči nacin:

Staviti trečinu biskvita, posuti ga sa sokom, staviti pola nadjeva od višanja, zatim pola šlag nadjeva, ponoviti postupak. Dekorisati sa šlag pjenom, kandiranim voćem i ribanom čokoladom.

Dobro ohladiti, isjeći na šnite pa poslužiti.

Autor : Anita Mehičić