Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Sklandrausis - pita od mrkve

Vrijeme kuhanja:

30 min

Vrijeme pripreme:

30 min

Ukupno trajanje:

1 h

Sastojci:
• 400 g raženog brašna,
• 100 g maslaca,
• 1 šolja tople vode,
• 1 kašičica šećera,
• 1/2 kašičica soli,
• 7 mrkvi srednje
veličine,
• 2 kašike kisele pavlake,
• 2 kašike meda,
• 1 jaje; 2 krompira
srednje veličine,
• 100 ml mlijeka,
• 25 g maslaca
Priprema:

1. Oljuštite mrkvu, isjecite je i dodajte u šerpu. Prelijte vodom i kuhajte dok ne omekša.
2. Oljuštite krompir, isjecite ga i dodajte u drugu šerpu. Prelijte vodom i kuhajte dok ne omekša.
3. Dok se povrće kuha, pripremite tijesto. U posudu sipajte šećer i so. Prelijte sa malo vode i razmutite. U drugu
posudu sipajte brašno i dodajte maslac. Prelijte rastopljenim šećerom. Umjesite glatko tijesto,najmanje 7
minuta, dok tijesto ne omekša.
4. Razvijte tijesto u koru debljine 5 mm. Kružnom modlom prečnika 8 cm izvadite 15 diskova. Savijte ivice
diskova (oko 1 cm) na gore i napravite korpice. Poređajte korpice na rešetku i stavite u pekač.
5. Pripremite nadjev. Ocjedite mrkvu. Sada je prava prilika za Nutribullet. Sipajte mrkvu u posudu, dodajte
med, jaja i kiselu pavlaku. Izmiksajte u Nutribullet-u 20 sekundi. Ocjedite krompir, sipajte u drugu posudu i
napravite pire. Dodajte mlijeko i maslac. Ponovo promiješajte pire.
6. U svaku korpicu dodajte jednu kašičicu pirea, potom dodajte kašiku smjese od mrkve. Napunite svih 15
korpica
7. Zagrijte rernu na 200°C. Pecite u rerni 15-20 minuta dok nadjev ne porumeni.

 

Autor : Delimano