Šaran iz rerne
Vrijeme kuhanja:
30 min
Vrijeme pripreme:
20 min
Ukupno trajanje:
50 min
- Sastojci:
-
• 4 fileta šarana,
• so,
• 150 g bijelog brašna,
• 2 jajeta,
• 50 ml piva,
• 250 g prezli,
• narendana kora 1 limuna,
• 125 g maslaca.
- Priprema:
-
1. Narendajte limunovu koru i pomješajte sa prezlama. Posolite filete šarana sa obje strane. Umutite jaja u
drugoj posudi. U posudu sa prezlama i limunom sipajte pivo i promiješajte.
2. Filete umočite u jaja, potom u brašno pa u smjesu sa pivom. Premažite Delimano pekač uljem i stavite
filete da se peku.
3. Zagrijte rernu na 200°C. Možete zagrijati i pekač, šaran će prije biti gotov. U posudi rastopite puter i
premažite filete topljenim puterom. Stavite u rernu i pecite 5 – 10 minuta. Čim filet dobije lijepu boju,
okrenite ga i premažite drugu stranu topljenim maslacem. Pecite još 5 – 10 minuta.SAVJET
• Prije pečenja premažite filete topljenim maslacem kako bi bili hrskaviji I ukusniji.
• Uz ovo jelo možete poslužiti krompir salatu.
• Uz jelo servirajte kriške limuna. Bijelo vino se odlično slaže sa ovim jelom.