Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Puding od jabuke i narandže

Photo
Video

Ukupno trajanje:

10 minuta

Sastojci:
  • narandže
  • 7-8 očišćenih svježih hurmi
  • 2 jabuke
  • 4-5 kašika chia sjemenki
  • goji bobice
  • cimet
  • med
Priprema:

Voćni sirovi puding nastao je iz potrebe da od voća dostupnog tokom zimskih mjeseci kreiram jutarnji obrok koji će mi dati dovoljno energije za višesatne treninge u planini, koji nije težak za varenje i nakon kog doslovno mogu već za pola sata započeti aktivnost. Ujedno, to je period kada prvi put ulazim u ozbiljne pripreme za 100 milja, duge „back to back“ treninge kada bih tokom dva dana vikenda trčala 70 km s usponom. Iako bih uvijek nosila sa sobom okrjepu u vidu energetskih barova, s višesatnih treninga sam se znala vratiti čak i da ne prepolovim taj isti bar.

Postoje dva načina priprema:

  1. Prvi je da voće dobro operite, ogulite i ekstraktujte, a zatim dodate chia sjemenke, zatvorite u staklenu posudu i ostavite preko noći ili bar 1-2 sata u frižideru kako bi chia gelirala smjesu.
  2. Drugi način je da chia sjemenke preko noći potopite u vodu kako bi nabubrile i ujutro ih dodate u svježe ekstraktovano voće prije konzumiranja. Možete dodati još sjeckane narandže ili šipak, prepuni su vitamina C a to je ono što vam treba, što čisti mišiće, jača vaš imunitet! 
Zapamtite, nema boljeg i zdravijeg jutarnjeg obroka od voćnog! Nek izvinu kroasani s puterom i hemendeksi, ali u voću je čista energija koja nas diže i koja traje! Bon appetit! 

 

Autor : Sanja Kavaz