Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Pržene lignje i blitva sa krompirom

Vrijeme pripreme:

20 minuta ili manje

Ukupno trajanje:

20 minuta ili manje

Sastojci:
  • 1 kg lignji
  • 100 g brašna
  • 500 g mladog krompira
  • 700 g blitve
  • so
  • ulje za prženje
  • 1 kašika maslinovog ulja
Priprema:

1. Lignje očistiti, oprati, staviti na cjediljku da se dobro ocijede. Na kraju ih dobro posušiti čistom kuhinjskom krpom.

2. Zatim ih uvaljati u brašno i pržiti u većoj količini dobro zagrijanog ulja. Pržene lignje slagati na papirnu salvetu kako bi se odstranila suvišna masnoća.

3. Očistiti i oprati blitvu i kratko obariti u slanoj vodi pa je ocijediti i začiniti s malo maslinovog ulja.

4. Krompir oguliti, oprati i isjeći na četvrtine, pa ga skuhati u slanoj vodi. Kad je krompir kuhan dodati ga blitvi.

5. Blitvu i krompir sjediniti ,po želji može se dodati vrlo malo vinskog sirćeta.

Autor : Marijana Šimić