Pržene lignje i blitva sa krompirom
Vrijeme pripreme:
20 minuta ili manje
Ukupno trajanje:
20 minuta ili manje
- Sastojci:
-
- 1 kg lignji
- 100 g brašna
- 500 g mladog krompira
- 700 g blitve
- so
- ulje za prženje
- 1 kašika maslinovog ulja
- Priprema:
-
1. Lignje očistiti, oprati, staviti na cjediljku da se dobro ocijede. Na kraju ih dobro posušiti čistom kuhinjskom krpom.
2. Zatim ih uvaljati u brašno i pržiti u većoj količini dobro zagrijanog ulja. Pržene lignje slagati na papirnu salvetu kako bi se odstranila suvišna masnoća.
3. Očistiti i oprati blitvu i kratko obariti u slanoj vodi pa je ocijediti i začiniti s malo maslinovog ulja.
4. Krompir oguliti, oprati i isjeći na četvrtine, pa ga skuhati u slanoj vodi. Kad je krompir kuhan dodati ga blitvi.
5. Blitvu i krompir sjediniti ,po želji može se dodati vrlo malo vinskog sirćeta.