Pekmez od dunja
Vrijeme kuhanja:
15 min
Vrijeme pripreme:
15 min
Ukupno trajanje:
30 min
- Sastojci:
-
- 1 kg. dunje (ovo je težina naribanog voća, ne cijeloga)
- 1 limun
- 1 kg. šećera
- 10 klinčića
- 1/4 šalice vode
- gaza
- Priprema:
-
Dunja je fantastičan izvor minerala poput bakra (14% od RDA), željeza, kalija, magnezija, kao i kompleksa B vitamina poput tiamina, riboflavina, piridoksina (vitamin B-6), koji su prijeko potrebni za zdravo tijelo i um. Korak 1: Temeljito operite dunju. Istisnite limunov sok u ekspres lonac te dodajte šećer. Korak 2: Naribajte dunju te je izvažite. (Ako želite, najprije je ogulite.) Sačuvajte jezgre koje se također mogu kasnije naribati i dodati u lonac sa šećerom. Korak 3: Kad dobijete kilogram oribane dunje, dodajte još malo ako vam je nešto ostalo - za sreću. Prelomite dunjine jezgre, sakupite košpice koje nisu pljesnive te ih svežite u jedan ćošak gaze. One su ključne za davanje boje vašem pekmezu te bi bez njih on bio žućkast i blijed. Košpice će dati bogatu boju. Korak 4: U drugom djelu gaze svežite klinčiće te sve ubacite u lonac. Dodajte vodu. Korak 5: Stavite poklopac na ekspres lonac i stavite ga na visok pritisak na srednje jakoj vatri vašeg štednjaka. Smanjite jačinu vatre na najmanje i kuhajte na visokom pritisku 10 minuta. Korak 6: Nakon 10 minuta smanjite pritisak ekspres lonca i otvorite poklopac. Na prvu, mješavina će biti neobične teksture te rijetka, ali ne očajavajte. Ostavite mješavinu da odstoji preko noći ili čak samo nekoliko sati. Nakon toga sve dobro promješajte i primjetiti ćete potpunu poromjenu u teksturi, smjesa će biti gusta i crvena kao lava. Korak 7: Izvadite sjemenke i klinčić te smjesu ponovno zakuhajte kako bi bila spremna za pakiranje. Vruću smjesu stavite u sterilizirane teglice i zimnica je spremna.