Najbolji vafle koji ste probali
Vrijeme kuhanja:
15 minuta
Vrijeme pripreme:
10 minuta
Ukupno trajanje:
25 minuta
- Sastojci:
-
- 400 grama brašna
- 3 čajne kašikice praška za pecivo
- ½ čajne kašičice soli
- 50 grama šećera
- 300 ml mlijeka
- 2 žumanca
- 1 kašike ekstrakta od vanilije
- 100 grama otopljenog maslaca
- 4 bjelanjka
- Priprema:
-
Zagrijte aparat za pripremu vafla. Prosijte suhe namirnice, odnosno brašno, prašak za pecivo, so i šećer, i zajedno ih stavite u jednu zdjelu.
U posebnoj zdjeli pomiješajte mlijeko, žumance i ekstrakt vanilije. Istresite smjesu sa žumancem po suhim namirnicama, i nježno umiješajte u smjesu. Smjesi dodajte otopljeni maslac i nastavite lagano miješati. S mikserom umutite snijeg od četiri bjelanca u posebnoj zdjeli, pa ih polako pomješajte s ostalim namirnicama. Ulijte dio smjese u kalup za pečenje vafla i nastavite pripremati prema uputama dok ne dobijete rumene zalogajčiće.
Poslužite vafle tople sa slatkim vrhnjem, džemom, svježim voćem, medom, ili samo s komadićem maslaca i šećerom u prahu. Uživajte!