Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Marmelada od jabuke i karamele

Vrijeme pripreme:

20 minuta ili manje

Ukupno trajanje:

20 minuta ili manje

Sastojci:
  • 2-3 kg jabuka (po želji)
  • 1 limun
  • 1 kg šećera
  • 100 ml (1 dl) vode

Priprema:

Jabuke očistiti i iseckati, limun iscijediti. Sve staviti u dublju šerpu i pomiješati sa 50 ml (polovina pripremljene količine) vode i staviti da se kuha oko 15 minuta, da jabuke omekšaju. Ukoliko je pekmez tvrd ispasirati ga. U međuvremenu karamelizovati 300 g šećera sa 50 ml vode na srednjoj temperaturi, tako da postane svetlo smeđe boje. Karamel dodati jabukama, te u smesu dodati preostalih 700 g šećera, pustiti da još jednom provri i uz povremeno mešanje ostaviti da se kuha oko 5 minuta.

Masa treba da postane kremasta. Gotov pekmez odmah sipati u vruće tegle, dobro zatvoriti i ostaviti da se ohlade.

Autor :