Marmelada od jabuke i karamele
Vrijeme pripreme:
20 minuta ili manje
Ukupno trajanje:
20 minuta ili manje
- Sastojci:
-
- 2-3 kg jabuka (po želji)
- 1 limun
- 1 kg šećera
- 100 ml (1 dl) vode
- Priprema:
-
Jabuke očistiti i iseckati, limun iscijediti. Sve staviti u dublju šerpu i pomiješati sa 50 ml (polovina pripremljene količine) vode i staviti da se kuha oko 15 minuta, da jabuke omekšaju. Ukoliko je pekmez tvrd ispasirati ga. U međuvremenu karamelizovati 300 g šećera sa 50 ml vode na srednjoj temperaturi, tako da postane svetlo smeđe boje. Karamel dodati jabukama, te u smesu dodati preostalih 700 g šećera, pustiti da još jednom provri i uz povremeno mešanje ostaviti da se kuha oko 5 minuta.
Masa treba da postane kremasta. Gotov pekmez odmah sipati u vruće tegle, dobro zatvoriti i ostaviti da se ohlade.