FEIJODA - Gulaš od crnog graha
Vrijeme pripreme:
drugo
Ukupno trajanje:
drugo
- Sastojci:
-
- 200g suhog crnog graha
- 2 kašike maslinovog ulja
- 150g govedine, izrezati na komade (noge, kožica, rebarca, kremenadla, dimljeno ili svježe meso)
- 1 luk, narezan
- 1 bijeli luk, oguljene i usitnjene čehne
- 150g junetine izrezati na komade
- 150g svježe kobasice (npr. talijanska kobasica)
- 150g dimljene kobasice
- 1/4 dimljene pureće šunke
- 3-4 lista lovora
- 150g pasiranog paradajza
- so
- Priprema:
-
Feijoada je tradicionalno brazilsko jelo od crnog graha i nekoliko vrsta mesa. Ovaj bogati i ukusni gulaš nazivaju crnim platnom koje ističe bogati izbor mesa koje ste stavili u 'fažoladu'.
-
Sipajte kipuću vodu preko crnog graha.
-
Dok se kuha, zagrijte maslinovo ulje u Delimano wok i stavite govedinu. Kada porumeni, izvaditi meso iz woka i odvojiti. U wok staviti luk i dinstati ga povremeno mješajući dok ne dobije smeđu boju. Potom posuti malo soli i dodati sjeckani bijelu luk. Dobro promiješajte i propržite 2 minute.
-
Vratiti govedinu u wok sa lukom i dodati ostatak mesa, a zatim sipati vodu da pokrije meso. Dodati lovor, pokriti poklopcem i ostaviti da se krčka. Kuhati na laganoj vatri cca. 1 sat. Iscijediti grah i dodati ga u gulaš. I ostaviti zatim da se krčka na laganoj vatri oko sat i po.
-
Dodati paradajz, dobro promiješati i soli po želji. Kuhati sve dok meso ne krene da pada sa pureće šunke. (cca. 2-3 sata)
-
Servirati uz bijelu rižu i ljuti sos od fafarona. Prilog može biti kelj.
-
Poslužiti preko bijele riže i uz svaki obrok dodati 2 polovice jajeta.
-