Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

FEIJODA - Gulaš od crnog graha

Vrijeme pripreme:

drugo

Ukupno trajanje:

drugo

Sastojci:
  • 200g suhog crnog graha
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 150g govedine, izrezati na komade (noge, kožica, rebarca, kremenadla, dimljeno ili svježe meso)
  • 1 luk, narezan
  • 1 bijeli luk, oguljene i usitnjene čehne
  • 150g junetine izrezati na komade
  • 150g svježe kobasice (npr. talijanska kobasica)
  • 150g dimljene kobasice
  • 1/4 dimljene pureće šunke
  • 3-4 lista lovora
  • 150g pasiranog paradajza
  • so
Priprema:

Feijoada je tradicionalno brazilsko jelo od crnog graha i nekoliko vrsta mesa. Ovaj bogati i ukusni gulaš nazivaju crnim platnom koje ističe bogati izbor mesa koje ste stavili u 'fažoladu'.

  1. Sipajte kipuću vodu preko crnog graha.

  2. Dok se kuha, zagrijte maslinovo ulje u Delimano wok i stavite govedinu. Kada porumeni, izvaditi meso iz woka i odvojiti. U wok staviti luk i dinstati ga povremeno mješajući dok ne dobije smeđu boju. Potom posuti malo soli i dodati sjeckani bijelu luk. Dobro promiješajte i propržite 2 minute.

  3. Vratiti govedinu u wok sa lukom i dodati ostatak mesa, a zatim sipati vodu da pokrije meso. Dodati lovor, pokriti poklopcem i ostaviti da se krčka. Kuhati na laganoj vatri cca. 1 sat. Iscijediti grah i dodati ga u gulaš. I ostaviti zatim da se krčka na laganoj vatri oko sat i po.

  4. Dodati paradajz, dobro promiješati i soli po želji. Kuhati sve dok meso ne krene da pada sa pureće šunke. (cca. 2-3 sata)

  5. Servirati uz bijelu rižu i ljuti sos od fafarona. Prilog može biti kelj.

  6. Poslužiti preko bijele riže i uz svaki obrok dodati 2 polovice jajeta.

 

Autor : Delimano