Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Domaći quattro sladoled

Vrijeme pripreme:

20 minuta ili manje

Ukupno trajanje:

20 minuta ili manje

Sastojci:

Za sladolede od trešnje i vanilije potrebno: 4 jaja 2 šlag kreme od vanilije 2 dcl mlijeka 8 kašika šećera 200 g trešanja Za sladolede od kafe i čokolade potrebno: 4 jaja 1 šlag krema od vanilije 1 šlag krema od čokolade 1 dcl mlijeka 8 kašika šećera 1 kesica 3u1 nes kafe 2 kockice čokolade

Priprema:

Za pravljenje sladoleda od trešnje i vanilije: 1. Umutiti dvije šlag kreme od vanilije sa 2 dcl mlijeka i dvije kašike šećera. 2. Razdvojiti žumanca od bjelanaca. Pjenasto umutiti bjelanca sa postepenim dodavanjem preostalog šećera. Zatim malo umutiti žumanca i sastaviti sa bjelancima i umućenim šlag kremom. 3. Očistiti trešnje od košpica i samljeti u Delimano sjeckalici. 4. Razdvojiti umućena jaja sa šlag kremom u dvije posude. U jednu dodati isjeckane trešnje i promutiti mikserom. 5. Sladolede sipati u plastične posude i ostaviti u zamrzivač da se stegnu. Za pravljenje sladoleda od kafe i čokolade: 1. Razdvojiti žumanca od bjelanaca. Pjenasto umutiti bjelanca sa postepenim dodavanjem 6 kašika šećera. Zatim malo umutiti žumanca i sastaviti sa bjelancima. 2. Sa pola vrećice instant kafe i 1 dcl. vode napraviti šoljicu kafe i ostaviti u frižider da se hladi. Ostatak vrećice insant kafe pomješati sa šlag kremom od vanilije. Dodati jednu kašiku šećera i kada se kafa ohladi sa njom umutiti šlag krem. 3. Umutiti šlag krem od čokolade sa 1 kašikom šećera i 1 dcl mlijeka. 4. Razdvojiti umućena jaja u dvije posude. U jednu dodati šlag krem umućen od kafe a u drugu šlag krem od čokolade. 5. U čokoladni sladoled narendati 2 kockice čokolade. 6. Sladolede sipati u plastične posude i ostaviti u zamrzivač da se stegnu.

Autor : Jelena Nikić