Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Delimano torta sa višnjama

Vrijeme pripreme:

do 45 minuta

Ukupno trajanje:

do 45 minuta

Sastojci:

Potrebno: za koru

  • 6 jaja
  • 200 gr šećera
  • 1 dl ulja
  • 150 gr brašna
  • 3 kašike kakaa
  • 4 kašike kuhane kafe
  • prašak za pecivo

Krema:

  • 7 dl mlijeka
  • 3 kašike brašna
  • 3 kašike gustina
  • 250 gr putera
  • 250 gr šećera u prahu
  • 1 kesica šlag pjene
  • 1 tegla kompota od višanja
  • 0.5 l vrhnja za šlag
Priprema:

Umutiti 6 bjelanaca sa 200 gr šećera, zatim u to dodati 1 dl ulja 6 žumanaca, 150 gr brašna, kakao, prašak za pecivo, i 4 kašike kuhane kafe.Tijesto staviti da se peče u okruglom kalupu.Pečenu koru ohladiti i prerezati na pola. KREMA: 5 dl mlijeka staviti da proključa, a posebno 0.2 dl mlijeka razmutiti sa 3 kašike brašna i 3 kašike gustina, pa to zakuhati, i pustiti da se ohladi.Posebno izraditi puter sa šećerom u prahu pa spojiti sa kremom. Dodati u to umućenu šlag pjenu i sve umutiti mikserom. Ohlađene kore poprskati sa sokom od višanja iz tegle, malo soka i višanja ostaviti za preliv. Kore filovati kremom, a preko posuti sa višnjama, umutiti vrhnje za šlag i premazati cijelu tortu ostatak soka od višanja razmutiti sa prelivom za torte i preliti preko višanja na vrhu.

Autor : Edisa Melina Hodžić