Delimano torta sa višnjama
Vrijeme pripreme:
do 45 minuta
Ukupno trajanje:
do 45 minuta
- Sastojci:
-
Potrebno: za koru
- 6 jaja
- 200 gr šećera
- 1 dl ulja
- 150 gr brašna
- 3 kašike kakaa
- 4 kašike kuhane kafe
- prašak za pecivo
Krema:
- 7 dl mlijeka
- 3 kašike brašna
- 3 kašike gustina
- 250 gr putera
- 250 gr šećera u prahu
- 1 kesica šlag pjene
- 1 tegla kompota od višanja
- 0.5 l vrhnja za šlag
- Priprema:
-
Umutiti 6 bjelanaca sa 200 gr šećera, zatim u to dodati 1 dl ulja 6 žumanaca, 150 gr brašna, kakao, prašak za pecivo, i 4 kašike kuhane kafe.Tijesto staviti da se peče u okruglom kalupu.Pečenu koru ohladiti i prerezati na pola. KREMA: 5 dl mlijeka staviti da proključa, a posebno 0.2 dl mlijeka razmutiti sa 3 kašike brašna i 3 kašike gustina, pa to zakuhati, i pustiti da se ohladi.Posebno izraditi puter sa šećerom u prahu pa spojiti sa kremom. Dodati u to umućenu šlag pjenu i sve umutiti mikserom. Ohlađene kore poprskati sa sokom od višanja iz tegle, malo soka i višanja ostaviti za preliv. Kore filovati kremom, a preko posuti sa višnjama, umutiti vrhnje za šlag i premazati cijelu tortu ostatak soka od višanja razmutiti sa prelivom za torte i preliti preko višanja na vrhu.