Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

COXINHAS - Pileći kroketi

Vrijeme pripreme:

više od 1 sata

Ukupno trajanje:

više od 1 sata

Sastojci:
  • 600g pilećih prsa (cca. 4 komada)
  • 4-5 šolja pileće supe
  • 1 mrkva
  • 2 luka
  • 2 lista lovora
  • 2 kašike maslaca
  • 2 čehne bijelog luka
  • sok od 1 limete
  • 200g krem sira, mekšeg
  • 2-3 šolje brašna
  • 2 jaja
  • 2-3 šoljice fine prezle - mrvice
  • biljno ulje za prženje
  • so i biber po želji
Priprema:

Popularna brza hrana koju brazilci jedu su upravo pileći kroketi - COXINHAS. Tijesto u obliku bataka sa punjenjem od kremaste pileće salate će Vas oduševiti.

  1. Staviti pileća prsa u Delimano wok tavu i preliti ih sa pilećom supm, dodavajući vodu koliko je potrebno. Potrebno je da budu prekriveni najmanje sa 1/2' tekućine.
  2. Oguliti i prepoloviti mrkvu i jedan luk, te dodati u smjesu.
  3. Dodati tečnost i dinstati 15-20 minuta (ili dok pileitna ne bude imala jedva ružičastu boju sa najdebljim dijelom u sredini). Potrebno je ukloniti sredinu kada je gotova. Ukoliko su neke gotove prije, moguće ih je izvaditi odmah. Ostaviti piletinu da se ohladi i procijediti kroz filter na silikonskom dijelu Delimano Family Duo seta.
  4. Razdvojiti piletinu u vrlo male komadiće. Preporučuje se da koristite ekstraktor hrane koji posjeduje plastična sječiva za ovaj korak, ali je moguće odraditi i ručno sa svojim prstima.
  5. Pomiješati omekšalu kremu od sira i sok od limete u isjeckanu piletinu.
  6. Fino usitniti drugi luk i 2 čehne bijelog luka i propržiti sa 2 kašike maslaca u Delimano wok tavi. Dinstati dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
  7. Dodati vruć izdinstan luk na piletinu i miješati dok se smjesa ne sjedini.
  8. Izmjeriti pileću supu (trebate imati oko 3 1/2 šoljice). Ako imaju manje od 3 čaše, dodajte još konzervi pileće supe do potrebne mjere. Staviti je potom da provri u Delimano Family Duo wok tavi i postepeno umiješati istu količinu brašna kao što imate i pileće supe (tako da ako imate 3 1/2 šoljice supe, dodati 3 1/2 šoljice brašna).
  9. Miješati brzo i kuhati 2-3 minute. Smjesa će postati čvrsta kao tijesto. Odložiti smjesu u frižider na sat vremena.
  10. Možete ostaviti pileću mješavinu i tijesto na nekoliko sati ili čak i preko noći. Da bi se kroketi oblikovali ueti komad tijesta veličine loptice za golf sa nabrašnjenim rukama. Valjati ga u loptu, a zatim izdubiti na sredini za punjenje.
  11. Napuniti loptice tijesta sa mješavinom (oko 1 i po kašika) i pritisnuti tijesto oko samog punjenja. Oblikovati da izgleda kao batak i nabrašniti ruke po potrebi. Redati krokete tako da šiljatim dijelom idu prema gore. Nastavljati postupak dok ima tijesta i punjenja.
  12. Umutiti jaja u zdjelu. U plitku tavu staviti mrvice hljeba i po želji soli i bibera.
  13. Pohovati krokete u jaja, zatim u prezlu i ostaviti 1 sat.
  14. Popuniti Delimano wok tavu sa dovoljno ulja da pokrije krokete. Držati ih na temperaturi dok ne poprime finu zlatnosmeđu boju.

 

 

Autor : Delimano