Brodet
Vrijeme pripreme:
20 minuta ili manje
Ukupno trajanje:
20 minuta ili manje
- Sastojci:
-
- 1kg ribe
- ½ kg crvenog luka
- ½ glavice bijelog luka
- 1 konzerva pelata
- ½ l soka od rajčice
- 2-3 kašike sirćeta
- 2 dl bijelog vina (po želji)
- so i biber
- peršun
- maslinovo ulje
- Priprema:
-
1. Luk očistiti i sitno nasjeckajte više od pola, ostatak nasjeći na tanko. Bijeli luk očistiti i usitniti.
2. Na malo ulja popržiti sav crveni luk i polovinu bijelog luka. Kada luk malo omekša i porumeni začiniti ga solju i biberom, doliti sirće i pustiti da ispari.
3. Zatim dodati ribu i nakon par minuta usitnjene pelate, sok od rajčice i vino po želji.
4. Dinstati još desetak minuta dok vino ne ispari i na kraju začiniti ostatkom bijelog luka i prema potrebi solju, pustiti da proključa i pred posluživanje posuti usitnjenim peršunovim listom.