Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Baklava na Anitin način

Vrijeme pripreme:

do 45 minuta

Ukupno trajanje:

do 45 minuta

Sastojci:
  • jedno pakovanje jufki za baklavu
  • mljeveni orasi

Za premaz preko jufki:

  • 1 pavlaka
  • 3 jaja
  • 2 čaše od pavlake šećera
  • 2 čaše od pavlake ulja
  • 2 vanil sećera
  • 3 kašike griza
  • 1 prašak za pecivo

Za agdu:

  • 5 čaša od pavlake šećera
  • 5 čaša od pavlake vode
  • 1 limun
  • 2 vanil šećera

Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom i vanil šećerom, dodati pavlaku i ulje, dodati zatim griz i prašak za pecivo pa sve sjediniti.

Jednu jufku premazati sa pripremljenim premazom, posuti sa orasima, preko nje staviti drugu, premazati pa posuti orasima, zatim treću, premazati i posuti sa orasima pa zarolati i staviti u tepsiju.

Tako ponoviti postupak dok se materijal ne utroši.

Isječi baklavu na komade zeljene veličine i ispeći.

Šećer, vodu, vanil šećer i limun isjecen na kolutove kuhati.

Toplu baklavu preliti sa toplom agdom.

Ostaviti da se skroz ohladi i poslužiti.

Autor : Anita Mehičić