Baklava na Anitin način
Vrijeme pripreme:
do 45 minuta
Ukupno trajanje:
do 45 minuta
- Sastojci:
-
- jedno pakovanje jufki za baklavu
- mljeveni orasi
Za premaz preko jufki:
- 1 pavlaka
- 3 jaja
- 2 čaše od pavlake šećera
- 2 čaše od pavlake ulja
- 2 vanil sećera
- 3 kašike griza
- 1 prašak za pecivo
Za agdu:
- 5 čaša od pavlake šećera
- 5 čaša od pavlake vode
- 1 limun
- 2 vanil šećera
- Priprema:
-
Umutiti jaja sa šećerom i vanil šećerom, dodati pavlaku i ulje, dodati zatim griz i prašak za pecivo pa sve sjediniti.
Jednu jufku premazati sa pripremljenim premazom, posuti sa orasima, preko nje staviti drugu, premazati pa posuti orasima, zatim treću, premazati i posuti sa orasima pa zarolati i staviti u tepsiju.
Tako ponoviti postupak dok se materijal ne utroši.
Isječi baklavu na komade zeljene veličine i ispeći.
Šećer, vodu, vanil šećer i limun isjecen na kolutove kuhati.
Toplu baklavu preliti sa toplom agdom.
Ostaviti da se skroz ohladi i poslužiti.