Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Anitin sladoled

Vrijeme pripreme:

20 minuta ili manje

Ukupno trajanje:

20 minuta ili manje

Sastojci:
  • 3jaja
  • 3kasike šećera u prahu
  • 1 vanil šećera
  • 1 kašika limunovog soka
  • 3dcl vrhnja za šlag
  • 1 kašika meda
  • 50gr tamne čokolade
  • 50gr Nutelle
  • 50gr mliječne čokolade
Priprema:

Odvojiti žumanca od bjelanaca.Izmiksati žumanca sa 3kašike šećera u prahu i vanil šećerom u blijedo žuti krem a zatim krem kuhati na pari oko 10 minuta pa ohladiti.

Umutiti bjelanca sa limunovim sokom u čvrsti snijeg.Umutiti vrhnje za šlag sa medom u čvrsti šlag.U krem od žumanaca dodavati po malo snijega od bjelanaca,malo šlaga pa sve lagano miješati dok se ne uveže ..

Podijeliti smjesu na tri dijela.U jedan dio dodati tamnu čokoladu koju smo otopili na pari.U drugi dio dodati Nutellu,a u treći dodati krupno ribanu mliječnu cokoladu.Sipati u zdjelice ili kalup prvo krem sa mliječnom čokoladom,zatim sa Nutellom pa sa tamnom čokoladom..

Ovako cemo dobiti nijansiran sladoled koji će dekorativno jos ljepse da izgleda..Ja sam upotrijebila još 50gr tamne čokolade..Otopila sam i nju na pari..

Pošto sam sipala sladoled u okrugle zdjelice ,isjekla sam krugove od papira za pečenje,malo manjeg prečnika od zdjelica..Svaki krug sam premazala čokoladom i zaledila ..

Kada sam u zdjelicu sipala sladoled sa mliječnom čokoladom,preko njega sam stavila jedan krug sa čokoladom,s tim da je papir za pečenje bio okrenut prema gore tako da se vrlo lagano odlijepio od čokolade i ona je ostala kao granica izmedju dva sloja sladoleda ..Isto sam ponovila i izmedju naredna dva sloja sto se i vidi u samom presjeku..Ostatak vec otopljene čokolade iskoristila sam za dekoraciju.Ja sam birala ove vrste čokolade a vi možete koje vi preferirate

Autor : Anita Mehičić‎