Ajvar
Vrijeme kuhanja:
20 min
Vrijeme pripreme:
25 min
Ukupno trajanje:
45 min
- Sastojci:
-
- 6 kg crvene mesnate paprike
- 3 kg plavog patlidžana
- 3 kg paradajza
- 3 kašike soli
- 100 gr šečera
- 1 dc sirćeta
- 2 dc ulja
- 2 gr konzervansa
- 1 glavica bijelog luka
- Priprema:
-
Oprane i očišćene paprike samljeti na mašinici za meso. Isto tako samljeti i oguljeni patliđan kao i oguljeni paradajz. U šerpu staviti ulje, a zatim dodati paradajz. Kad se masa upola smanji dodati papriku i patliđan i sve to kuhati dok tečnost ne ispari. Na kraju dodati ostale sastojke. Sipati smjesu u tegle, te staviti u ugrijanu rernu da se uhvati pokorica odozgo i ostaviti u rerni da se ohladi, zatim ugrijati malo ulja i po 2 kašike sipati u svaku teglu preko ajvara. Ulje treba da bude vruće tako da zacvrči kad se sipa odozgo, povezati tegle i čekati zimu.