Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Ajvar

Vrijeme kuhanja:

20 min

Vrijeme pripreme:

25 min

Ukupno trajanje:

45 min

Sastojci:
  • 6 kg crvene mesnate paprike
  • 3 kg plavog patlidžana
  • 3 kg paradajza
  • 3 kašike soli
  • 100 gr šečera
  • 1 dc sirćeta
  • 2 dc ulja
  • 2 gr konzervansa
  • 1 glavica bijelog luka
Priprema:
Oprane i očišćene paprike samljeti na mašinici za meso. Isto tako samljeti i oguljeni patliđan kao i oguljeni paradajz. U šerpu staviti ulje, a zatim dodati paradajz. Kad se masa upola smanji dodati papriku i patliđan i sve to kuhati dok tečnost ne ispari. Na kraju dodati ostale sastojke. Sipati smjesu u tegle, te staviti u ugrijanu rernu da se uhvati pokorica odozgo i ostaviti u rerni da se ohladi, zatim ugrijati malo ulja i po 2 kašike sipati u svaku teglu preko ajvara. Ulje treba da bude vruće tako da zacvrči kad se sipa odozgo, povezati tegle i čekati zimu.

Autor : Delimano