Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Spas u zadnji čas!

Vjerovatno vam se mnogo puta desilo da ste presolili jelo, napravili previše gust umak, da vam je supa premasna, a meso nije pečeno. Ne brinite sve se da popraviti, a evo i kako.

Problemi sa supom

Ako ste presolili jelo, dodajte malo sode bikarbone koja će neutralizirati suvišnu sol. Na isti način možete iskoristiti prezle, jogurt, vrhnje i peršun koji će upiti višak soli. Suvišnu masnoću s tople supe odstranit ćete ako je procijedite kroz vlažnu krpu namočenu u hladnu vodu ili u supu ubacite nekoliko kockica leda. Masnoća će se uhvatiti oko leda koji morate izvaditi brzo da se ne otopi. Supa se može popraviti dodavanjem slatkog ili kiselog vrhnja ili ribanog sira.

Umak nije kako treba

Ako jelu nedostaje aroma, dodajte vrhom punu žlicu senfa, paprike ili papra. Žlica currya popravit će okus bljutave supe, umaka ili majoneze.

Rijetki temeljac, juha ili umak zgusnut će se kuhanjem u nepoklopljenoj posudi.  Ako u njima nastanu grudice, miješajte ih kratko vrijeme u mješalici. Ako želite spasiti zgrušani umak, uklonite posudu s vatre i uronite je u hladnu vodu ili umaku dodajte hladne vode ili vrhnja, nakon što ste posudu uklonili s vatre.

Bljutavo-slatkasti umak možete popraviti malom količinom limunovog soka. Zagoreno jelo nemojte nikad miješati jer ćete uništiti nezagoreni dio.

Jelo je zagorjelo

Nezagoreni dio stavite u drugu posudu i dodajte sirovi krumpir ili krišku starog kruha koji će upiti miris zagorene hrane. Nakon desetak minuta izvadite taj krumpir ili kruh i u jelo dodajte papra ili Worcester umaka. Ako pri ruci nemate dosta umaka, u jelo umiješajte konzervirane rajčice, kiselo vrhnje ili jogurt.

Salata je skoro uvela

Ako želite osvježiti napola uvelu salatu, stavite je u zdjelu hladne vode i dodajte sok od pola limuna za svaku glavicu, te ostavite da stoji oko pola sata na hladnom mjestu.

Napuknuta jaja moći ćete skuhati bez bojazni da će se raspasti ako u vodu stavite veliku kašiku soli.

Pečenje mesa

Kod pečenja mesa rerna treba biti topla, a samo pečenje ovisi o vrsti i kvaliteti mesa. Često se događa da meso nije dovoljno pečeno iako je izvana već dobilo lijepu koricu. Da biste spriječili da zagori, pokrijte ga masnim papirom i preko njega još jedan list novinskog papira.

Tako vam meso neće zagorjeti, a sačuvat će i lijep izgled.

Ako presolite pečenje, uvijte ga u čistu salvetu namočenu vodom i preko nje pospite malo soli, zatim sve poklopite većom posudom i držite oko pola sata prije nego što ga odvijete. Brže ćete ohladiti jelo ako posudu s jelom stavite u drugu posudu s hladnom vodom u koju ste stavili kašiku soli.

Nestalo vam je kvasca?

U nedostatku kvasca možete se poslužiti pivom. Izmiješajte malo piva s brašnom, stavite na toplo mjesto i pričekajte da tijesto naraste.