Roga nije babaroga
Jesen nam donosi jednu od omiljenih namirnica u kuhinji. Roge paprike su savršena poslastica u ovo doba, a mi vam u nastavku donosimo fantastične ideje.
Crvene paprike Roge ili rog su čuvene crvene duguljaste paprike koje se danas najviše uzgajaju, a njihova tržišna vrijednost je nešto visočija u odnosu na ostale vrste paprika . Odlične su za pečenje i gril, kao i za pravljenje začina i zimnice.
Zbog male energetske vrijednosti preporučuje se za dijetalnu ishranu, a također je bogata mineralima, vitaminima i drugim korisnim elementima. Sastojci kojima je bogata roga, djeluju na ljudski organizam kao antidepresiv, afrodizijak, antireumatik, antiseptik i diuretik.
Prednosti:
Ona povoljno utječe na bubrege, stomak, crijeva, mišiće, krvne sudove i imunološki sistem. Da li ste znali da u ovim paprikama ima mnogo više vitamina C nego u limunu ili narandži?
Uloga paprike roge kao začina i sredstva za poboljšanje apetita je neprevaziđena.
Da bi u jelu ostalo što više korisnih sastojaka, preporučuje se kratkotrajno kuhanje paprike.
Zašto roga nije babaroga?
Kako ih je najbolje oguliti:
Vruće paprike stavite u plastičnu vrećicu i zatvorite da nema zraka. Paprike pustite da se malo prohlade, ali ne do kraja, nego da budu tople da ih možete normalno držati u ruci, a da se ne opečete.
Ukoliko paprike jedete sirove, narežite ih tek neposredno prije nego ih poslužite, i uvijek začinite sa malo ulja. Na taj će način tijelo iskoristiti dragocjeni beta-karoten.
Kako napraviti začin?
Sastojci:
- 2 kg crvene paprike roge
- 140 g soli
Papriku operite i odstranite unutrašnjost. Sameljite je u Nutribulletu. Po potrebi dodajte malo vode i kuhajte dok ne postane gusto kao marmelada. Dodajte sol i pustite da se još malo kuha. Kada je gotovo sipajte u zagrijane tegle. Tegle zatvorite poklopcem, pokrijte toplim prekrivačem i ostavite da se ohlade. Ovako spremljene paprike upotrebljavaju se kao dodatak mesnim jelima, umacima, varivima i čorbama
Pržene roge
Sastojci:
- 1.5 kg crvenih roga paprika, izrezanih na kriške,
- 1 glavica bijelog luka,
- pavlaka
Paprike poredajte u tavu. Na njih stavite oguljen bijeli luk. Posolite, a zatim poklopite tavu. Pržite na umjerenoj vatri, dok ne omekšaju. Po želji ogulite i premažite pavlakom.
Paprike roge iz tegle
Sastojci:
- paprike roge - količina po želji,
- suncokretovo ulje,
- peršunovo lišće
- mljeveni bijeli luk,
- kopar,
- listovi lovora,
- malo krupnog bibera,
- so,
- vinsko sirće
Roge operite i obrišite, a zatim svaku viljuškom izbodite. U tavu nalijte suncokretovog ulja, zagrijte ga pa slažite paprike i pržite. Ispržene paprike slažite u tegle u redove. Između svakog reda stavite malo kosanog peršunovog lišća, malo bijelog luka, kopra, koji list lovora, malo krupnog bibera i po ukusu soli. Kada tegle napunite paprikama, prelijte ih uljem u kojem su se pržile, a drugog dana dopunite preostali prostor vinskim sirćetom, hermetički zatvorite i spremite. Ovakve paprike se mogu upotrijebiti odmah, ali su bolje tek nakon mjesec dana.
Roga u šarenilu
Sastojci:
- 10 roga srednje veličine,
- 1 manja glavica crnog luka,
- 2 manje mrkve,
- 2 manja krompira,
- 1 pileći file,
- zrna kukuruza po želji,
- 2 češnja bijelog luka,
- 100 g riže,
- 100 g tvrdog kačkavalja,
- 1 veza peršuna,
- začin,
- biber,
- so po ukusu
Na malo maslinovog ulja propržite sitno nasjeckan crni luk sve dok ne postane staklast. Zatim dodajte sitno isjeckano meso i povrće. Na kraju dodajte rižu, usitnjen bijeli luk i peršun, pa još malo pržite. Začinite po ukusu. Ostavite fil da se prohladi pa punite paprike kojima ste odrezali poklopac i redajte ih u šerpu uspravno. Preko fila narendajte kačkavalj, pospite peršunom i vratiti poklopčiće od paprika. Nalijte sa vrlo malo vode i stavite na tihu vatru da se lagano kuhaju. Nakon kuhanja stavite paprike još malo u rernu da se zapeku, te po želji dodajte vrhnje za kuhanje, kajmak ili pavlaku.