Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Recepti za kafu koji će vas oboriti s nogu

Uživati u kafi znači odvojiti trenutak za sebe. Ispijanje kafe nezaobilazna je rutina neovisno o jutarnjoj žurbi kako bi se na vrijeme stiglo na posao. Danas vam donosimo nekoliko recepata koji će vam omogućiti da u svojoj jutarnjoj kafi uživate više nego ikada prije!

Za ljubitelje cimeta

Sastojci: 230 ml punomasnog mlijeka, 900 ml svježe kuhane kafe, 170 ml zaslađenog kondenziranog mlijeka i malo cimeta u prahu;

Priprema: Obično mlijeko treba najprije staviti u mikrovalnu i pričekati otprilike 2 minute, odnosno dok ne počne kipiti po rubovima. Nakon ovoga kondenzirano mlijeko treba ravnomjerno podijeliti u 4 šoljice kace te zatim pažljivo uliti kafu. Zagrijano obično mlijeko zatim treba miješati dok se ne počne pjeniti, a zatim ga uz pomoć kašičice ravnomjerno raspodijeliti u šoljice s kafom.

Na kraju cijelu stvar treba začiniti s malo cimeta i uživati u neponovljivim okusima!

Tradicionalni tajlandski recept

Sastojci: 4 šoljive jake, crne, filtrirane kafe, 2 kašičice naribanog kardamona, 60 ml zaslađenog kondenziranog mlijeka, 1 kašičica ekstrakta badema, 90 ml Amaretta, malo leda;

Priprema: Prva stvar koju treba napraviti jest mljevenoj kafi dodati kardamon, a zatim kafu pripremiti na uobičajeni način te uliti u šoljicu. Nakon ovoga treba dodati i Amaretto ili ekstrakt badema ovisno o tome želiš li da tvoja kafa sadrži alkohol.

Sve sastojke zatim valja dobro promiješati te uliti u četiri čaše koje već sadrže zdrobljeni led te dodati jednu kašiku zaslađenog kondenziranog mlijeka. Ako želite da vaša kafa bude nešto slađeg okusa, uvijek možete povećati količinu kondenziranog mlijeka.

Za ljubitelje oraha

Sastojci: 120 g nasjeckane tamne čokolade, 340 g slatkog vrhnja, 40 g šećera, 1/2 kašičice cimeta, 2 kašičie likera od oraha, 400 ml svježe pripremljene kafe, malo šlaga;

Priprema: Prva stvar koju treba napraviti jest u malu posudu staviti nasjeckanu čokoladu, a u mali lonac slatko vrhnje te pričekati da vrhnje počne kuhati. Nakon ovoga valja mu dodati šećer i cimet te dobro miješati dok se ne počne topiti. Ovu mješavinu zatim valja uliti u posudu s čokoladom i još jednom sve dobro promiješati.

Nakon toga treba dodati liker te (uz povremeno miješanje) pričekati da se sve ohladi i postigne sobnu temperaturu. Posudu zatim valja pokriti i staviti u frižider da se dodatno ohladi. Nakon ovoga trebat će vam mikser pomoću kojeg ćete mješavinu miksati otprilike 15 sekundi, a zatim je podijeliti na četiri čaše te mješavini dodati svježe pripremljenu kafu.

Na kraju sve treba dodatno obogatiti šlagom i kafa je spremna za serviranje!