Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Koju rešetku u rerni izabrati kada pečete?

Ovo je goruće pitanje na koje mnogi kućni kuhari (a također i mnogi profesionalci) trebaju odgovor svaki put kada u rernu stave tepsiju s nečim ukusnim za jesti. I vi, također? Odgovor naravno ovisi o tome šta pokušavate staviti u rernu…

Krenimo redom: Što su rešetke za rernu i koliko ih ima? Šporeti nam omogućavaju da umetmo tepsije u rernu na različitim položajima - visinama. Iako danas na tržištu postoji ogroman broj šporeta s različitim brojem zona za kuhanje, osnovni je izbor uvijek isti - trebam li tepsiju staviti na gornju, srednju ili donju rešetku?

Zašto rerne uopšte imaju različite rešetke?

Rešetke na različitim visinama postoje kako biste mogli podesiti raspodjelu temperature u odnosu na to šta (i kako) kuhate. Moderni šporeti obično imaju dva izvora toplote: jedan na dnu i jedan na vrhu, ali oni ne rade na potpuno na isti način. Donji izvor emituje toplotu u naletima, jer je on obično onaj koji održava temperaturu tokom upotrebe/pečenja, dok su oba aktivna kada je rerna prethodno zagrijana.

A sve to uzrokuje zanimljive posljedice u vezi s raspodjelom toplote i daje nam nekoliko zanimljivih izbora za savršeno kuhanje!

Osnovno pravilo

Ako niste sigurni koju rešetku koristiti i nemate vremena za detaljno istraživanje, prosto izaberite srednju rešetku. Ovaj izbor je dobar za većinu jela koje planirate pripremati u rerni. Ali, ukoliko težite kulinarskom savršenstvu, evo kako najbolje iskoristiti poziciju rešetki…

Gornja rešetka

Ako možda niste znali - topao zrak je lakši od hladnog pa se diže, što doprinosi tome da se gornji dio rerne općenito održava toplim. Stoga, gornja rešetka je idealna za pripremu hrane koju želite brzo zapeći ili načiniti hrskavom, poput složenaca, jela s topljenim sirom na vrhu, nekih vrsta hljeba i slično.

Na šta paziti?

Kada koristite ovu postavku, postoji mogućnost da vaša hrana lako zagori, stoga obratite pažnju na to šta se događa unutar rerne i redovno provjeravajte kako vaša hrana izgleda.

Srednja rešetka

Već smo spomenuli, srednja rešetka je dobar izbor u većini slučajeva jer se toplota distribuira ravnomjerno. Dobar je izbor za većinu jela, a posebno ukoliko pripremate peciva, deserte, ribu i slična jela. Na što paziti? Ne morate obraćati posebnu pažnju jer je srednja rešetka najbolji prijatelj domaćeg kuhara!

Donja rešetka

Sjećate li se kako smo u početku spomenuli da se topao zrak diže, što čini da je vrh generalno najtoplije mjesto u rerni? Pa, stvari nisu baš tako jednostavne...Donji izvor topline obično radi tempirano/u naletima kako bi se održala odabrana postavka temperature, što znači da jedno vrijeme distribuira intenzivnu toplinu, a zatim se zaustavlja, i ponavlja postupak prema potrebi. Kada pripremate jelo na donjoj rešetci, ovo znači da se hrana jedno kraće vrijeme izlaže visokoj temperaturi, a u narednoj fazi nešto nižoj. Idealno za hranu kao što je pizza! Na što paziti? Ne koristite donju rešetku za pripremu jela koja sadrže osjetljive sastojke koji možda neće dobro podnijeti intenzivne nalete toplote.

Trebam li promijeniti položaj posude tokom pečenja?

Naravno, i neki profesionalni kuhari to rade (iako to obično nije potrebno) - i to možete učiniti ako želite doseći savršenstvo u baratnju procesom pečenja kako smo ga opisali. Međutim, postoje neke situacije u kojima za postizanje dobrih rezultata vjerovatno morate mijenjati rešetke tokom pečenja.

Kada koristite dvije posude za pečenje…

Ponekad sve što trebate pripremiti u rerni ne stane u jednu posudu za pečenje. Tipičan primjer za to je priprema kolačića. Kada koristite dvije posude istovremeno, dobra je ideja zamijeniti im pozicije na pola puta, kako biste ih ravnomjerno izložili toplini. Koje rešetke koristiti? Za održavanje ravnomjerne raspodjele toplote preporučujemo srednju i gornju rešetku.

Kada pripremate picu

Donja rešetka je odlična za picu, ali vjerojatno biste trebali picu prebaciti na gornju rešetku posljednjih nekoliko minuta pečenja kako biste postigli izvrsno i ravnomjerno topljenje namirnica na pici.