Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Kako poslužiti vino?

Jeste li ikada popili čašu najdražeg vina i odmah nakon prvog gutljaja osjetili razočaranje? Vino nije imalo onaj puni voćni okus kakvog se sjećate. Kao da je aroma isparila. Nestala. 

Razlog zašto je serviranje vina na određenoj temperaturi toliko važno je taj što temperatura može drastično utjecati na sam okus i miris vina. 

Želite li zaista uživati u vinu kao gospoda, evo nekoliko jednostavnih smjernica koje će vinu očuvati i istaknuti okus i kvalitetu.

Uz ukusno jelo, poslužite ukusno vino

Koje vino odabrati uz jelo, kako ga poslužiti i na kojoj temperaturi, sve je više stvar osobne kulture, ali i poznavanja kulture jela. Nemojte dopustiti da loš odabir vina, pokvari cijeli vaš svečani ručak ili večeru ili samo ukusan desert.

Koliko dobar odabir vina uz određeno jelo može poboljšati, pa čak i popraviti okus jelu, toliko ga loš odabir može uništiti. Zbog toga osim za vrhunske namirnice, pobrinite se i za pripadajuće vrhunsko vino.

Temperature i redosljed

Nakon što ste odabrali vino koje ćete poslužiti svojim gostima, trebate ga znati ohladiti na pravi temperaturu. Naime, ako to ne učinite, nećete moći u potpunosti iskusiti njegov pravi miris i okus.

Bijela suha vina ohladite na temperaturu između 10 i 12°C. Rose vina ohladite na temperaturu između 11 i 14°C, a crna vina ohladite na temperaturu između 16 i 18°C. Vrhunska vina, kasne berbe i arhivska vina ohladite na temperaturu između 12 i 13°C. Desertna vina ohladite na temperaturu između 15 i 16°C stepeni, a pjenušava vina moraju definitivno biti najhladnija i najbolje ih je ohladiti na temperaturu između 6 i 8°C.

Nemojte niti zaboraviti na redoslijed posluživanja vina, naravno, ako tokom večeri poslužujete nekoliko vrsta vina. Poslužite bijela suha vina, zatim ružičasta vina, a tek na kraju crna vina.

Također, mlada vina se poslužuju prije starih i odležanih vina. Slatka vina poslužujte nakon poluslatkih, a poluslatka nakon suhih vina. Vina koja imaju slabiji bouquet, poslužite prije vina s jačim bouquetom i aromom.