Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Kako najbolje skuhati rižu?

Kuhanje riže zaista bi trebala biti najjednostavnija stvar na svijetu. Rižu stavimo u lonac, dodamo vode, posolimo, po želji ulijemo bijelo vino i kuhamo desetak minuta dok nije gotova. Međutim, je li to zaista pravi način za kuhanje ovog omiljenog priloga?

Naučnici tvrde da sve vrijeme kuhamo rižu na pogrešan način i ugrožavamo sebi zdravlje.

Milioni ljudi širom svijeta ugrožavaju svoje zdravlje kuhajući rižu na pogrešan način, upozoravaju naučnici. Kako ističu, pogrešnim načinom pripreme riže rizikujemo pojave zdravstvenih problema poput bolesti srca, dijabetesa ili čak raka.

Naime, zbog industrijskih toksina i pesticida u tlu u riži se nalaze visoke količine arsena. A najbolji način kako eliminisati sve tragove arsena iz riže je posebna metoda kuhanja.

Naučnici kažu da je rižu najbolje kuhati ovako:

- ostavite rižu da odstoji u vodi preko noći
- isperite sve dok voda ne postane bistra
- dobro ocijedite rižu
- rižu stavite u posudu u kojoj se nalazi pet puta više vode
- ostavite da prokuha i smanjite vatru pa ostavite rižu 15-ak minuta da se lagano kuha
- rižu miješajte viljuškom.

Ostavite li rižu da odstoji preko noći, za čak 80 posto smanjićete količinu štetnih sastojaka u njoj, napominju naučnici.