Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Hrana koja nas štiti od štetnih zraka sunca

Krema za sunčanje ostaje najefektnija metoda od prevencije raka kože koji sve češće pogađa i mlade ljude. Ali nije samo krema za sunčanje jedini način da zaštitimo sebe od štetnih uticaja zraka sunca i potencijalnih opasnosti. I hrana koju jedemo ima značajnu ulogu u zaštiti od sunca.

Zaštitite se na vrijeme

Naučite koja hrana nam pomaže da što bezbolnije podnesemo ekstra sunčano vrijeme.

Glavna pravila protiv štetnog utjcaja sunca već svi znaju napamet: Nanosite redovno kreme za sunčanje i izbjegavajte pretjerano izlaganje suncu između 11 i 16 sati.

Ali realnost je mnogo komplikovanija, morate pronaći tačan zaštitni faktor kao i odgovarajuću kremu. Neke namirnice kojima se hranimo mogu itekako pomoći spriječiti nastajanje opeklina od sunca.

Povrće

Brokula, kelj ili karfiol izvrstan su izbor ako želite povećati unos vitamina i antioksidansa. Ovo povrće je efektivno u sprječavanju raznih bolesti i sadrži nevjerojatne sastojke i kemijske elemente koje će ojačati vašu kožu.

Najbolje povrće je mrkva, jer sadrži čuveni beta karoten. I ako dva, tri tjedna prije odlaska na more, svaki dan pojedete po jednu ili dvije svježe mrkve, mogućnost da jako pocrvenite zaista će se smanjiti.

Dinja

Dinje, baš kao i mrkve, posjeduju impresivnu količinu beta karotena, antioksidansa koji provjereno ima efektivan učinak u borbi protiv oštećenja kože od sunca, jer pomaže koži da se obnavlja. Dinja ima najveću koncentraciju beta karotena i vitamina C od ostalog voća.

Riba

Koristi koje omega 3 masti daju našem tijelu su zaista nevjerovojatne. Ostavimo po strani što mogu učiniti našem zdravlju, ali omega 3 masti također pomažu u borbi protiv izgaranja kože i mogu preventirati crvenilo.

Protein koji sadrži riba također popravlja oštećene stanice kože. Dovoljna su tri obroka tjedno kako bi se postigla konstanta.

Ipak pripazite, tuna i losos su dobar izbor, ali razmislite o konzumaciji sabljarki, morskih pasa i drugih velikih riba jer mogu imati visoku koncentraciju žive.

Crveni grejp

Crveni grejpfrut ima velik izvor likopena, anktioksidansa koji pomaže u borbi vaše kože protiv slobodnih radikala. Ali crveni grejpfrut nije jedina namirnica koja ima dobru količinu likopena, to imaju i paradajz, lubenica, papaja, marelica.

Tamna čokolada

Znanstvenici su tek počeli otkrivati nevjerojatne mogućnosti koje nudi ovaj slatki zalogaj. Po nekim istraživanjima, zrna kakaa, reduciraju osjetljivost kože na sunčeve zrake. Tražite čokolade koje imaju najveći postotak kakaa ako želite potpun učinak.