Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj
  • 15-dnevno pravo na povrat proizvoda
  • Plaćanje na rate
  • 100% sigurna kupovina

Zapečeni krompir sa kozjim sirom i bijelim lukom

Zapečeni krompir sa kozjim sirom i bijelim lukom
Vrijeme pripreme : više od 1 sata
Ukupno vrijeme : više od 1 sata
Sastojci:
  • ¾ kg manjih ili mladih krompira,
  • 3 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja,
  • 3 čehna bijelog luka,
  • 1 kašičica soli,
  • 1/2 kašičice crnog bibera,
  • 150 g kozijeg sira,
  • 1/4 šolje punomasnog mlijeka,
  • 1/3 šolje parmezana,
  • 1 kašika svježeg ruzmarina
Priprema:
  1. Zagrijte rernu na 200°C. Premažite Delimano pekač sa malo ulja ili maslaca, po želji. Odložite pekač.
  2. Ručnim sjekačem, ili oštrim nožem isijecite krompir na tanke režnjeve debljine 3 mm.
  3. Stavite isječeni krompir u veću posudu, prelijte maslinovim uljem i dodajte sitno sjeckani bijeli luk, so i biber. Promiješajte kako bi se krompir, ulje i začini sjedinili.
  4. Krompir podijelite na 3 dijela. Rasporedite 1/3 pripremljenog krompira na dno podmazanog pekača. NAPOMENA: Možete staviti modlu u pekač i podesiti je prema vašim potrebama, kako biste pripremili od 3 do18 porcija spremnih sa serviranje odmah poslije pečenja.
  5. Pospite krompir sa polovinom kozijeg sira. Dodajte još 1/3 krompira, ostatak kozijeg sira i prekrijte sa ostatkom krompira. Krompir može otpustiti malo tečnosti. Ako se ovo desi, blago ga protrljajte i iscijedite višak tečnosti pre nego što ga stavite u pekač.
  6. Poredani krompir prelijte mlijekom i pospite parmezanom. Pokrijte pekač aluminijumskom folijom ili Delimano poklopcem za pekač (opcioni dodatak). Pecite 30 minuta na 200°C. Skinite foliju ili poklopac i pustite da se zapeče u rerni još 15 minuta, dok gornja korica ne dobije lijepu boju.
  7. Pospite ruzmarinom i servirajte toplo.

SAVJET: Pripremu ovog recepta možete početi dan ranije od koraka br. 3.( PAŽNJA! Mlijeko i sir dodajte prije pečenja). Posudu sa krompirom poklopite i odložite u frižider, prije pečenja je izvadite i ostavite da se prilagodi sobnoj temperaturi.

Autor : Delimano