Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Torta od bijele čokolade

Vrijeme kuhanja : 30 minuta
Vrijeme pripreme : 20 minuta
Total time : 50 minuta
Sastojci:

•Kora

8 bjelanjka

240gr šećera u prahu

140gr maslaca

120gr prepečenih mljevenih badema

120gr glatkog brašna na vrh noža soli

•Fil

400gr bijele čokolade

300ml grčkog jogurta

120ml slatkog vrhnja za šlag (mliječnog)

230ml mlijeka od kokosa

10gr mljevenog želatina\pakovanje malo

•Fil Vanilija krema: 8 žumanceta (što su ostala od kore) 8/kašika šećera 70gr maslaca 8 kašika mlijeka 200ml slatke pavlake 1 kašika meda

Priprema:

Biskvit

Maslac otopiti pa pustiti da se ohladi do sobne temperature .Bjelanjke, sa malo soli, mutiti i postepeno im dodavati šećer, kada šlag bude čvrst i sjajan dodati maslac i izmiješati da se sjedini. Potom polako dodati prosijano brašno i bademe i lagano izmiješati ! Pripremljeno tijesto peći u kalupu obloženom pek papirom promjera 24cm u prethodno zagrijanoj rerni na 175 stepeni... 10minuta! Postupak ponoviti tri puta, da dobijemo tri kore!

•Fil

Želatinu namočiti sa četiri kašike hladne vode i ostaviti da nabubri! Mlijeko od kokosa i slatko vrhnje zagrijati do ključanja te preliti bijelu čokoladu koju smo prethodno usitnili! Lagano miješati dok se potpuno ne sjedini, dvije kašike smjese čokolade i mlijeka dodati u želatinu...promiješati te spojiti sa ostatkom fila, zatim dodati dvije kašike limunovog soka! Smjesa je u ovoj fazi jako rijetka i treba je hladiti do sobne temperature, odnosno dok se ne počne zgusnjavati! U smjesu koja se pocela zgusnjavati dodati grcki jogurt i lagano promijesati! Ostaviti u frizžder na 10min i tada je spreman fil za upotrebu!

•Fil

Krema od vanilije: Žumanca izmiješati sa šećerom,zatim kuhati na pari dok se krema ne zgusne.Potom skinuti sa peći,prohladiti 5min i staviti maslac sobne temp.Izmiješati kašikom i staviti u frižider da se hladi.Kad se smejsa stisla,izmutiti slatku pavlaku u drugoj posudi i onda je dodati u kuhanu kremu,dodati med,vanilija extrat,izmiješati kašikom. Redati kora-fil-kora-fil.... Tortu u obruću preko noći ostaviti u frizideru!Tortu ukrasiti po zelji...

Autor : Jasmina