Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Teleća koljenica sa krompirom

Teleća koljenica sa krompirom
Vrijeme kuhanja : više od 1 sat
Vrijeme pripreme : više od 1 sat
Ukupno vrijeme : više od 1 sat
Sastojci:
  • teleća koljenica, oko2 kg,
  • 1 kg krompira,
  • 2 glavice crvenog luka,
  • 3 mrkve,
  • 3 čehna bijelog luka,
  • 5 kašika ulja,
  • 2 kašičice mešavine biljnih začina,
  • 2 kašičice mljevene slatke crvene paprike,
  • 2 kašičice bibera, 1 kašičica soli
Priprema:
  1. Sipajte u posudu so, biber, biljne začine, mljevenu papriku i 1 čehno sitno isjeckanog bijelog luka (ili pripremite smjesu začina po želji). Promiješajte začine i potom ih rukom utrljajte na koljenicu.
  2. Začinjenu koljenicu odložite u posudu i držite u frižideru najmanje 4 sata.
  3. Zagrijte rernu na 230°C. Poslije 15 minuta smanjite temperaturu na 180°C.
  4. Sipajte ulje u pekač i stavite donju rešetku. Na rešetku stavite začinjenu koljenicu i prelijte zagrijanim
  5. uljem. Pokrijte pekač aluminijumskom folijom ili Delimano poklopcem za pekač (opcioni dodatak).
  6. Pecite koljenicu 90 minuta. Za to vrijeme, najmanje 4 puta je prelijte uljem iz pekača.
  7. Ogulite krompir i operite ga. Isjecite ga na polovine i začinite mješavinom začina. Ogulite crveni luk i isjecite ga na četvrtine. Ogulite bijeli luk i zgnječite ga nožem. Izvadite pekač iz rerne i podignite donju rešetku sa koljenicom. U pekač dodajte krompir, kao i crni i bijeli luk. Vratite rešetku i koljenicu u pekač. Prelijte koljenicu sa 2 čaše tople vode. Pokrijte pekač aluminijumskom folijom ili Delimano poklopcem za pekač (opcioni dodatak). Pecite još 60 minuta na temperaturi od 200°C.
  8. Koljenicu je neophodno povremeno prelivati i okretati. 5. Zapecite koljenicu još 30min na 220°C.

SAVJET: Pošto ste ispekli koljenicu, premažite je sa malo maslaca i uživajte u neprevaziđenom ukusu.

Autor : Delimano