Šarena dolma
Vrijeme kuhanja:
90 min
Vrijeme pripreme:
30 min
Ukupno trajanje:
120 min
- Sastojci:
-
- Mljeveno meso 600 gr
- Riža
- Začini (sol, biber..)
- Tikvice
- Paprike (zelene, žute..)
- Paradajz
- Luk crveni i bijeli
- Priprema:
-
Isjeckajte povrće koje treba u Dolcevita sjeckalici, a meso sameljite na Joy Pro mašini za mljevenje. Sve sjedinite, začinite, te dodati kašiku ulja i malo (oko 0.5 dcl) vruće vode i sve dobro izmiješati i ostaviti na stranu dok pripremate paprike, tikvice, i ostalo što ćete puniti. Paprike očistite, a tikvicu ogulite, izrežite na kolutove dužine oko 5-6 cm, i potpuno očistite od sjemenki. Pripremite paradajz tako da mu odsiječete vrh, izdubite ga, a tu pulpu stavite u smjesu mesa za punjenje. Mesnim nadjevom punite povrće, složite u Dolcevita multifunkcionalni lonac, po vrhu pospite još kašiku, dvije ulja te sve zalijte ostatkom paradajza . Ako volite ljuto, dodajte svježu ljutu papriku – feferon.Na tako posložene dolme dodajte još malo vruće vode da paprike ‘ogreznu’. Pokrenite lonac i postavite temperaturu na 210°C i podesite vrijeme na 1,5h.Pred kraj kuhanja po želji razmutite 1 kašiku brašna u malo vode, dodajte 1 kašiku koncentrata rajčice i sve skupa prelijte preko dolme. Kuhajte još par minuta i poslužite kako najviše volite.