Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Šarena dolma

Vrijeme kuhanja : 90 min
Vrijeme pripreme : 30 min
Total time : 120 min
Sastojci:
  • Mljeveno meso 600 gr
  • Riža
  • Začini (sol, biber..)
  • Tikvice
  • Paprike (zelene, žute..)
  • Paradajz
  • Luk crveni i bijeli
Priprema:
Untitled Document

Isjeckati luk, mrkvu, dodati u sredinu nekoliko paradajza koje ćete puniti, isjeckani bijeli luk, peršun, rižu i meso. Posoliti, pobiberiti, dodati kašiku ulja i malo (oko 0.5 dcl) vruće vode i sve dobro izmiješati i ostaviti na stranu dok pripremate paprike, tikvice, i ostalo što ćete puniti.

Paprike očistite, a tikvicu ogulite, izrežite na kolutove dužine oko 5-6 cm, i potpuno očistite od sjemenki. Pripremite paradajz tako da mu odsiječete vrh, izdubite ga, a tu pulpu stavite u smjesu mesa za punjenje.

Mesnim nadjevom punite povrće, složite u CopperLUX okruglu posudu, po vrhu pospite još kašiku, dvije ulja te sve zalijte ostatkom paradajza . Ako volite ljuto, dodajte svježu ljutu papriku – feferon.

Na tako posložene dolme dodajte još malo vruće vode da paprike ‘ogreznu’. Stavite u vruću rernu i kuhajte oko sat – sat i pol na temperaturi 210°C. Temperatura treba biti tolika da dolma lagano vrije.

Pred kraj kuhanja po želji razmutite 1 kašiku brašna u malo vode, dodajte 1 kašiku koncentrata rajčice i sve skupa prelijte preko dolme u tepsiji. Kuhajte još par minuta i poslužite kako najviše volite.

Autor : Delimano