Pekmez od raznih bobica
Vrijeme pripreme:
20 minuta ili manje
Ukupno trajanje:
20 minuta ili manje
- Sastojci:
-
(za otprilike 1.5kg):
- 450 g opranih brusnica
- 450 g nasjeckanih i očišćenih jagoda
- 225 g opranih borovnica
- 115 g sušenih grožđica
- limunova korica
- 1.3 kg bijelog šećera
- 60 ml vode
- prstohvat soli
- Priprema:
-
Ni jedan doručak nije potpun bez pekmeza, pogotovo kada je napravljen od 100% prirodnih sastojaka. Zahvaljujući Delimano ekspres loncima ovaj ukusan pekmez može se spremiti u kratkom roku.
Savršen partner tostu, muffinima ili bilo kojem hljebu - dat će vam poletnu energiju koja je potrebna vama i vašoj porodici svako jutro! Možete napraviti mnogo pekmeza odjednom i čuvati ga u bočicama kako bi trajao nekoliko sedmica.
Korak 1:
Stavite brusnice, jagode, borovnice, grožđice i limunovu koru u vaš Delimano ekspres lonac. Dodajte šećera i ostavite sat vremena kako bi voće pustilo sok.
Korak 2:
Dodajte vodu i sol. Stavite nepoklopljeni lonac na srednje jaku vatru te neprekidno miješajte dok ne zakipi. Zatvorite ekspres lonac i stavite ga pod pritisak. Kada se željeni pritisak dostigne smanjite temperaturu na srednje nisku te tako održavajte pritisak 10 minuta.
Korak 3:
Maknite lonac s vatre i dopustite da se pritisak sam otpusti. Otvorite poklopac. Vratite lonac na srednje jaku temperaturu i ponovno zakipite.
Korak 4:
Kipite 3 do 4 minute te miješajte dok se smjesa ne stvrdne u gel te ga zatim maknite sa štednjaka. Oberite pjenu i ulijte pekmez u vruće, sterilizirane staklenke. Na vrhu ostavite otprilike cm praznog prostora. Dobro zatvorite posude. Ohladite i stavite u hladnjak ili zamrzivač.
*Kako bi testirali tačku pretvaranja smjese u gel, stavite termometar za kolače u pekmez: tačka geliranja u zemljama na visini razine mora je 103-105C, ali za veće visine je 97-100C. Također možete koristiti i metalnu viljušku.
Umetnite je u pekmez sa strane te je zatim stavite nad tanjirić. Ako pekmez kapa tanko, poput sirupa, nije dostigao točku geliranja. Ako pada s viljuške gusto, u komadima, gotov je.