Pekmez od marelica
Vrijeme pripreme:
više od 1 sata
Ukupno trajanje:
više od 1 sata
- Sastojci:
-
- 1 limun
- 900g bijelog šećera
- 1kg čvrstih, zrelih marelica, narezanih na komade veličine 1.5cm
- 250ml vode
- Priprema:
-
Marelice su prekrasno, narančasto obojeno voće puno betakarotena i vlakana, te su jedan od prvih znakova ljeta. Iako su suhe i konzervirane marelice dostupne cijelu godinu, svježe marelice su prepune vitamina C.
To je malo, zlatno voće baršunaste kože koje nije prepuno soka ali je zato definitivno slatko i ukusno. Neki opisuju njihov okus kao gotovo mošusan, sa blagom kiselosti koja leži negdje između breskve i šljive.
Korak 1:
Iskoristite nož kako bi ogulili koru s limuna. Raspolovite ga i iscjedite sok iz njega, sačuvajući košpice. Zamotajte limunovu koru i košpice u gazu ili tkaninu te je zavežite s bijelom kuhinjskom vezicom.
Korak 2:
Zagrijte pećnicu na 150C. Stavite šećer u duboku posudu za kuhanje ili pečenje. Kuhajte, povremeno miješajući, 5-10 minuta ili dok se šećer ne ugrije.
Korak 3:
U međuvremenu, stavite punjenu gazu, marelice, vodu i dvije kašikice limunovog soka u veliki lonac na srednje jaku temperaturu. Kuhajte do vrenja. Krčkajte na vatri, miješajte otprilike 10 minuta ili dok smjesa ne postane gusta i meka.
Korak 4:
Smanjite temperaturu na nisku. Dodajte topli šećer te nastavite kuhati 5 minuta ili dok se šećer ne rastopi, povremeno brišući stranice lonca s kistom za kuhanje umočenim u vodu.
Korak 5:
Povećajte temperaturu na srednje visoku. Zakuhajte do vrenja. Brzo miješajte i koristite žlicu s prorezom kako bi maknuli bilo kakav talog koji se stvori na površini, kuhajte 20-25 minuta ili dok pekmez ne dostigne tačku geliranja (pazite kako se ne bi zalijepio za dno).
Korak 6:
Izvadite zavezani paketić gaze. Izlijte vrući pekmez kroz lijevak u čiste, suhe staklenke te ih zapečatite. Zaokrenite ih na 2 minute te potom vratite u ispravan položaj. Ostavite da se ohlade. Označite ih datumom i spremite na hladno, tamno mjesto dalje od izravne sunčeve svjetlosti dok pokmez nije spreman za korištenje.