Paparot - čorba od špinata
Vrijeme pripreme:
do 45 minuta
Ukupno trajanje:
do 45 minuta
- Sastojci:
-
Za čorbu:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kg pilećih krilaca
- 3 sjeckane mrkve
- 2 isjeckana crna luka
- 4 struke celera s listovima
- 2 kašike koncentrata paradajza
- 1 kašika crnog bibera u zrnu
- peršun - 2 l vode
Za supu:
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 čehna bijelog luka, oljuštenog i sitno isjeckanog
- 1 kg špinata, sitno isjeckanog
- so i biber
- 2 l pileće čorbe
- 100 g kukuruznog brašna
- 40 g brašna
- Priprema:
-
1. Prvo napravite supu. Zagrijte maslinovo ulje u Delimano® Ceramica Woku (dok senzor za temperaturu na dršci ne pocrveni).
2. Dodajte krilca i pržite ih sa svih strana dok ne dobiju zlatnu boju. Sklonite piletinu i stavite je sa strane.
3. Dodajte mrkvu, crni luk i celer i pecite dok i oni ne omekšaju i ne dobiju zlatnu boju.
3. Vratite meso u šerpu i dodajte 2 l vode, koncentrat paradajza, biber i peršun i lagano miješajte. Kada skoro proključa, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka oko 45 minuta, dok se napola ne skuha.
4. Povremeno otklonite pjenu i mast koja se skuplja na površini. Sklonite s vatre i procjedite.
5. Zagrijte maslinovo ulje u Delimano® Ceramica šerpi sa dugačkom drškom. Dodajte bijeli luk i pržite dok ne omekša, oko 5 minuta.
6. Dodajte špinat, pržite još 2 minuta i dodajte čorbu. Neka proključa, a potom smanjite temperaturu.
7. Pomiješajte brašno i kukuruzno brašno u posebnoj činiji. Dodajte šolju vrele čorbe i neprestano mješajte.
8. Sipajte smjesu u činiju sa špinatom i kuhajte 10 minuta. Začinite solju i biberom i poslužite.