Panforte sladoled
Vrijeme pripreme:
20 minuta ili manje
Ukupno trajanje:
20 minuta ili manje
- Sastojci:
-
- 325 ml vrhnja
- 15g ušećerenog voća
- 25 ml meda
- 2 žumanjka
- 30 gr badema
- 1/2 štapića cimeta
- 1/8 kašike mljevenog oraščića
- 60 g šećera
- Priprema:
-
1. Tostirajte bademe (ili kupite gotove tostirane bademe) i grubo oh isjeckajte. Sameljite cimet u prah. 2. Začine i šećer stavite u šerpicu za kuhanje 3. Dodajte pola vrhnja i ugrijte. 4. Kada se zagrije ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 30 minuta.
5.U odvojenoj zdjeli umutiti žumanjce. 6. Lagano kremu koju ste grijali umutite sa žumanjcima. 7.Konstanto miješajte na blagoj temperaturi 77 – 79°C 8. Procijedite kroz cijediljku
9. Neka se ohladi u frižideru(2 – 3 sata). 10. Zagrijte med i umutite u mješavinu. 11. Zamrznite u aparatu za sladoled, dodajte bombone od citrusa i bademe. 12. Servirajte!