Delimano pita
Vrijeme pripreme:
do 45 minuta
Ukupno trajanje:
do 45 minuta
- Sastojci:
-
Za tijesto:
- 760 g brašna
- 250 ml mlijeka
- 80 ml kisele vode
- 150 ml ulja
- 2 jajeta
- 2 kašikice soli
- 1 kašikica šećera
- 1 kockica kvasca
Za nadjev:
- 100 g šunke
- 100 g slanine
- 100 g kačkavalja
- 1 kisela pavlaka
- kečap
- origano
- susam
- Priprema:
-
Ukusna, šarena pita, koja se topi u ustima Savršena kao predjelo ili glavno jelo.
1. U mlako mlijeko staviti izmrvljeni kvasac, šećer i kašičicu brašna. Ostaviti na toplom da kvasac nadođe. U vanglici sjediniti ulje, 1 jaje, žumance, kiselu vodu i so. Dodati mlijeko sa nadošlim kvascem i brašnom zamjesiti tijesto. Pokriti i ostaviti 45 minuta da tijesto nadođe.
2. Nadošlo tijesto podjeliti na 4 jednaka dela. Prvi dio razvući 25 x 35 cm i staviti u Delimano tepsiju iste veličine.
3. Tijesto premazati kečapom zatim staviti isjeckanu šunku.
4. Razvući drugo tijesto i staviti preko prvog zatim premazati kiselom pavlakom i staviti isjeckanu slaninu.
5. Razvući treće tijesto i staviti ga preko drugog zatim premazati kečapom, staviti rendani kačkavalj i posuti origanom.
6. Razvući i četvrto tijesto i s njim završavamo slaganje pite.
7. Pitu premazati umućenim bjelancetom i posuti susamom. Oštrim nožem iseći pitu ali ne do kraja.
8. Pokriti rastegljivom folijom i ostaviti na toplom mestu 30-45 minuta. Skinuti foliju i staviti da se pita peče u zagrijanoj rerni na 200 °C 25-30 minuta.
Preuzeto sa sajta 'Minjina kuhinjica'