Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Delimano pita

Vrijeme pripreme:

do 45 minuta

Ukupno trajanje:

do 45 minuta

Sastojci:

Za tijesto:

  • 760 g brašna
  • 250 ml mlijeka
  • 80 ml kisele vode
  • 150 ml ulja
  • 2 jajeta
  • 2 kašikice soli
  • 1 kašikica šećera
  • 1 kockica kvasca

Za nadjev:

  • 100 g šunke
  • 100 g slanine
  • 100 g kačkavalja
  • 1 kisela pavlaka
  • kečap
  • origano
  • susam
Priprema:

Ukusna, šarena pita, koja se topi u ustima Savršena kao predjelo ili glavno jelo.

1. U mlako mlijeko staviti izmrvljeni kvasac, šećer i kašičicu brašna. Ostaviti na toplom da kvasac nadođe. U vanglici sjediniti ulje, 1 jaje, žumance, kiselu vodu i so. Dodati mlijeko sa nadošlim kvascem i brašnom zamjesiti tijesto. Pokriti i ostaviti 45 minuta da tijesto nadođe.

2. Nadošlo tijesto podjeliti na 4 jednaka dela. Prvi dio razvući 25 x 35 cm i staviti u Delimano tepsiju iste veličine.

3. Tijesto premazati kečapom zatim staviti isjeckanu šunku.

4. Razvući drugo tijesto i staviti preko prvog zatim premazati kiselom pavlakom i staviti isjeckanu slaninu.

5. Razvući treće tijesto i staviti ga preko drugog zatim premazati kečapom, staviti rendani kačkavalj i posuti origanom.

6. Razvući i četvrto tijesto i s njim završavamo slaganje pite.

7. Pitu premazati umućenim bjelancetom i posuti susamom. Oštrim nožem iseći pitu ali ne do kraja.

8. Pokriti rastegljivom folijom i ostaviti na toplom mestu 30-45 minuta. Skinuti foliju i staviti da se pita peče u zagrijanoj rerni na 200 °C 25-30 minuta.

Preuzeto sa sajta 'Minjina kuhinjica'

 

Autor :