Bezglutenski "cheesecake"
Vrijeme kuhanja:
5 minuta
Vrijeme pripreme:
10 minuta
Ukupno trajanje:
15 minuta
- Sastojci:
-
Za podlogu
- 1 šolja očišćenih hurmi prethodno namočenih u toploj vodi (10 min) pa potom osušenih
- 1 šolja sirovih badema
Za kremu:
- 1,5 šolja sirovog indijskog oraha, prethodno namočenog u vodi pa potom osušenog
- sok jednog limuna ili limete
- 1/3 šolje kokosovog ulja, otopljenog
- 1/2 šolje masnijeg kokosovog mlijeka
- 1/2 šolje meda (ili sirupa od agave ako ste vegani)
Za doradu:
- borovnice
- 2 kašike masnijeg kokosovog mlijeka
- Chia sjemenke
- Priprema:
-
Priprema:
- Hurme ekstraktovati i ostaviti sa strane. U Nutribullet ubaciti bademe i usitniti, a potom dodati hurme i pomiješati. Dobijenom masom obložite dno kalupa. Ja sam se odlučila za formu mafina zbog kasnije dorade, a vjerujem da i u okruglom kalupu za torte (manjeg prečnika) možete uraditi isto
- Sastojke za fil ubaciti u Nutribullet i sjediniti. Dobićete kremastu tečnu masu, jer će se kokosovo ulje i masnoće iz kokosovog mlijeka otopiti. Ne brinite, nakon hlađenja će imaće željenu čvrstinu.
- Hurme i indijske orahe ekstraktovati i od smjese napraviti tanku koru.
- Po želji svoje cupcakes možete doraditi prije nego što ih odložite u frižider tako što ćete lagano umiješati kašićicu putera od kikirikija, borovnice ili kakao blendiran s kašikom kokosovog mlijeka. Moj favorit su ove s puterom od kikirikija.
- Uživajte!
NAPOMENA: Količina je za 12-15 cupcakesa.
Nutritivne vrijednosti:1 cupcake sadrži: 324 kalorije, masnoće 22 gr, zasićenih masnoća 8,7 gr, ugljikohidrata 29 gr, šećera 21 gr, natrijuma 10mg, vlakana 2.6 gr, proteina 6 gr.