Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Bezglutenski "cheesecake"

Bezglutenski "cheesecake"
Vrijeme kuhanja : 5 minuta
Vrijeme pripreme : 10 minuta
Ukupno vrijeme : 15 minuta
Sastojci:

Za podlogu

  • 1 šolja očišćenih hurmi prethodno namočenih u toploj vodi (10 min) pa potom osušenih
  • 1 šolja sirovih badema

Za kremu:

  • 1,5 šolja sirovog indijskog oraha, prethodno namočenog u vodi pa potom osušenog
  • sok jednog limuna ili limete
  • 1/3 šolje kokosovog ulja, otopljenog
  • 1/2 šolje masnijeg kokosovog mlijeka 
  • 1/2 šolje meda (ili sirupa od agave ako ste vegani)

Za doradu:

  • borovnice
  • 2 kašike masnijeg kokosovog mlijeka
  • Chia sjemenke
Priprema:

Priprema:

  1. Hurme ekstraktovati i ostaviti sa strane. U Nutribullet ubaciti bademe i usitniti, a potom dodati hurme i pomiješati. Dobijenom masom obložite dno kalupa. Ja sam se odlučila za formu mafina zbog kasnije dorade, a vjerujem da i u okruglom kalupu za torte (manjeg prečnika) možete uraditi isto
  2. Sastojke za fil ubaciti u Nutribullet i sjediniti. Dobićete kremastu tečnu masu, jer će se kokosovo ulje i masnoće iz kokosovog mlijeka otopiti. Ne brinite, nakon hlađenja će imaće željenu čvrstinu.
  3. Hurme i indijske orahe ekstraktovati i od smjese napraviti tanku koru.
  4. Po želji svoje cupcakes možete doraditi prije nego što ih odložite u frižider tako što ćete lagano umiješati kašićicu putera od kikirikija, borovnice ili kakao blendiran s kašikom kokosovog mlijeka. Moj favorit su ove s puterom od kikirikija.
  5. Uživajte!

NAPOMENA: Količina je za 12-15 cupcakesa.

Nutritivne vrijednosti:
1 cupcake sadrži: 324 kalorije, masnoće 22 gr, zasićenih masnoća 8,7 gr, ugljikohidrata 29 gr, šećera 21 gr, natrijuma 10mg, vlakana 2.6 gr, proteina 6 gr.

 

Autor : Sanja Kavaz