Baba Ganoush
Vrijeme pripreme:
20 minuta ili manje
Ukupno trajanje:
20 minuta ili manje
- Sastojci:
-
- 1 pečeni patlidžan (vidjeti uputstvo za pripremu)
- 1 čehno bijelog luka
- 2 kašike tahinija
- 1 ½ kašika soka od limuna
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika vode
- ½ kašike soli
- prstohvat crvene paprike
- prstohvat kima
- 1 svežanj peršuna
- Priprema:
-
- Zagrijte rernu na 175°C. Napravite male proreze po kori patlidžana i ubacite sitno narezane komadiće bijelog luka u iste. Poradajte patlidžane na tepsiju i pecite u rerni dok patlidžan ne postane potpuno mekan.
- Kada se ohladi, izvadite meso patlidžana i odvojite kožicu. Sve potom stavite u visoku nutri čašu. Dodajte i sve ostale sastojke i ekstraktujte.
- Servirajte uz čips ili povrće. Uživajte!