tooltip after the triger
tooltip after the triger

Imate pitanja ili jednostavno želite naručiti? Kliknite na dugme i nazvat ćemo vas.Naš savjetnik je spreman odgovoriti na sva vaša pitanja o proizvodima i akcijama koji vas zanimaju. Molimo, kliknite na dugme niže i nazvat ćemo vas.Ova je usluga potpuno BESPLATNA!

 Nazovi me!
x
DelimanoKliknite za BESPLATAN poziv!

Pomoć pri kupovini, savjeti i posebne ponude
033 721 061
Članci

Besplatan Delimano e-časopis!

Upišite svoju e-mail adresu i prijavite se na Delimano e-časopis.

Prijavite se

Šta uraditi ako vam je meso žilavo, riža raskuhana, jelo preslano...

Žilavo meso

Uzrok: Meso ste pekli predugo ili je temperatura bila previsoka.

Rješenje: Kad vam se dogodi da prepečete meso, nije ga loše samljeti kako biste si proširili izbor mogućnosti. Ubacite tako samljeveno meso u tortilje i pomiješajte ga s umakom.

Najlakši način da izbjegnete ovakve probleme ubuduće jest upotreba termometra za pečenje. Ne procjenjujte vrijeme pečenja samo po izgledu mesa. Izgled vara!

Raskuhana riža

Uzrok. Upotrijebili ste previše tečnosti

Rješenje: Iskoristite tu rižu za nešto drugo. Možete je čak rasporediti na pleh i staviti sve u frižider kako bi se skrob malo zgusnuo. Takvu rižu sutradan možete iskoristiti kao dodatak supi ili je možete kratko propržiti s povrćem.

Sljedeći put pripazite na količinu vode - vode treba biti tek centimetar i pol više no riže.

Jelo je preslano

Uzrok: Niste probali jelo dok ste kuhali

Rješenje: Ako vam je jelo preslano zbog toga što se umak previše reducirao, najjednostavnije je dodati još malo vode. Drugo je rješenje dodati malo kiseline, a to dobro funkcioniše kad je riječ o pirjanju. Par kapi limunovog soka može ublažiti slanost. No pripazite da ne pretjerate pa da jelo na kraju ne bude i preslano i prekiselo.

Kako biste izbjegli ovaj problem ubuduće, uvijek probajte jelo dok kuhate. Ne morate se uvijek pouzdati u ono što piše u receptu, već
se vodite vlastitim osjećajem i ukusom. Kad kuhate sa slanim sastojcima poput kapara, maslina ili slanine, budite oprezni s količinom soli koju dodajete.

Izvor: haber.ba