tooltip after the triger
tooltip after the triger

Imate pitanja ili jednostavno želite naručiti? Kliknite na dugme i nazvat ćemo vas.



Naš savjetnik je spreman odgovoriti na sva vaša pitanja o proizvodima i akcijama koji vas zanimaju. Molimo, kliknite na dugme niže i nazvat ćemo vas.



Ova je usluga potpuno BESPLATNA!

 Nazovi me!
x
DelimanoKliknite za BESPLATAN poziv!

Pomoć pri kupovini, savjeti i posebne ponude
033 721 061
Članci

Besplatan Delimano e-časopis!

Upišite svoju e-mail adresu i prijavite se na Delimano e-časopis.

Prijavite se

Pizza Margarita

Volite pizzu?

Da li znate jednu osobu koja ne obožava vjerovatno najukusnije jelo na svijetu, pizzu?

Gotovo da ne postoji osoba koja može reći da nije ljubitelj pizze, nevjerovatno ukusnog jela koje oduševljava ljude širom svijeta.

Svi znamo koji su sastojci neophodni kako bi pizza imala tako sočan ukus, međutim, da li ste se ikada zapitali kako je zapravo nastala?

Kako je nastala pizza?

Ono što je sasvim sigurno jeste da niko sa sigurnošću ne može tvrditi šta je prava istina. Međutim, mnogi vjeruju da pizza nije nastala u Italiji, iako se toj zemlji uvijek pripisivalo njeno striktno „vlasništvo“.

Vjeruje se da je prva pizza  nastala na području Mediterana, gdje su mnogi narodi poput Grka, Rimljana i Egipćana imali običaj da jedu tanko pečeno  pecivo, na koje su stavljali ulje, češnjak i začine.

U Italiji su lokalni pekari  tanko razvijeno jednostavno tijesto koristili prvenstveno kako bi provjeravali temperaturu svojih pećnica.

Kako ipak pecivo ne bi bacali, dijelili su ga sirotinjskom stanovništvu koje je na njega stavljalo ostatke ručka, uglavnom povrće i začine. Stoga se smatra da je pizza zapravo bila jelo nižeg sloja stanovništva.

Margharita

Najpoznatija vrsta, Margharita je nastala u gradu Napoliju u 19. stoljeću, kada je lokalni pekar bio zadužen za pripremu trpeze u svrhu posjete kraljevske lože.

Kako se vjeruje, kralj Umberto i njegova pratilja Margharita su obilazili lokalno podurčje. Kako bi ih impresionirao i pokazao svoj patriotski duh, odlučio je da tanko pečeno pecivo obogati sa hranom koja će najbolje predstavljati boje Italije:  paradajz, bijeli sir i bosiljak.

Kraljevski par je bio impresioniran što se pročulo na širem području.

Danas, gotovo da i ne postoji jasan broj varijacija, no sa sigurnošću se može tvrditi da je bilo koji oblik ukusan i unikatan na sebi svojstven način i da rado pronalazi put do trpeze svakog domaćinstva.