tooltip after the triger
tooltip after the triger

Imate pitanja ili jednostavno želite naručiti? Kliknite na dugme i nazvat ćemo vas.



Naš savjetnik je spreman odgovoriti na sva vaša pitanja o proizvodima i akcijama koji vas zanimaju. Molimo, kliknite na dugme niže i nazvat ćemo vas.



Ova je usluga potpuno BESPLATNA!

 Nazovi me!
x
DelimanoKliknite za BESPLATAN poziv!

Pomoć pri kupovini, savjeti i posebne ponude
033 721 061
Članci

Besplatan Delimano e-časopis!

Upišite svoju e-mail adresu i prijavite se na Delimano e-časopis.

Prijavite se

Marmelada od jabuka i karamele

Sastojci

  • 2-3 kg jabuka (po želji)
  • 1 limun
  • 1 kg šećera
  • 100 ml (1 dl) vode

Priprema

Jabuke očistiti i iseckati, limun iscijediti. Sve staviti u dublju šerpu i pomiješati sa 50 ml (polovina pripremljene količine) vode i staviti da se kuha oko 15 minuta, da jabuke omekšaju. Ukoliko je pekmez tvrd ispasirati ga.

U međuvremenu karamelizovati 300 g šećera sa 50 ml vode na srednjoj temperaturi, tako da postane svetlo smeđe boje. Karamel dodati jabukama, te u smesu dodati preostalih 700 g šećera, pustiti da još jednom provri i uz povremeno mešanje ostaviti da se kuha oko 5 minuta.

Masa treba da postane kremasta. Gotov pekmez odmah sipati u vruće tegle, dobro zatvoriti i ostaviti da se ohlade.