tooltip after the triger
tooltip after the triger

Imate pitanja ili jednostavno želite naručiti? Kliknite na dugme i nazvat ćemo vas.Naš savjetnik je spreman odgovoriti na sva vaša pitanja o proizvodima i akcijama koji vas zanimaju. Molimo, kliknite na dugme niže i nazvat ćemo vas.Ova je usluga potpuno BESPLATNA!

 Nazovi me!
x
DelimanoKliknite za BESPLATAN poziv!

Pomoć pri kupovini, savjeti i posebne ponude
033 721 061
Članci

Besplatan Delimano e-časopis!

Upišite svoju e-mail adresu i prijavite se na Delimano e-časopis.

Prijavite se

Kafa - ZA i PROTIV

Sve što treba da znate o svom svakodnevnom užitku ...

Kafa je definitivno najpopularniji stimulans na svijetu, a neki čak kažu da se po kafi dan poznaje.

Toliko je lako zavoljeti je, a opet ljekari će vam često reći kako ovaj mirisni tamni napitak loše utiče na zdravlje. Ipak, nije sve crno-bijelo, pa ni omiljeni tamni napitak nema samo tamne strane, već njegovo konzumiranje donosi i neke pozitivne efekte.

Razlozi ZA:

1. Kod zatvora

Kafa na organizam deluje kao laksativ. Ona ubrzava i stimuliše pražnjenje bešike i funkcionisanje crijeva. Upravo zbog toga se, nerijetko nalazi na spisku namirnica za različite dijete.

2. Kod astme

Da li ste znali da kafa pomaže ljudima koji imaju problem sa astmom. Tokom napada astme (pa i težih slučajeva) dovoljno je uzeti jednu šolju jake kafe. Kako? Velika količina kofeina čija je hemijska formula slične teofilinu - lijeku za astmu, pomoći će u proširenju disajnih puteva.

3. Za bolje pamćenje

Svi znamo da kofein povećava budnost, smanjuje simptome umora, pa čak i poboljšava pamćenje. Kofein obično pruža osećaj zadovoljstva i pomaže da se poboljša koncentracija. Što je još zanimljivije - ovi efekti nisu kratkotrajni, već je utvrđeno da kafa ima dugoročne pozitivne efekte.

Istraživanjem sprovedenim na medicinskom fakultetu u Lisabonu, otkriveno je da su penzioneri koji piju najmanje 3 šoljice kafe dnevno, bolje pamtili od onih koji su kafu pili u manjim količinama.

4. Sadrži dosta antioksidanata

Antioksidanti su uvek dobra vijest, jer djeluju protiv slobodnih radikala, što znači da kafa zaista pomaže da se podmladimo i djeluje protiv upala. Ovi efekti se ne smanjuju ni ako kafu pijemo sa mlijekom.

5. Često vas muči glavobolja?

Onda kafa za vas nije grijeh, već lijek. Kofein smanjuje širenje krvnih sudova i tako pomaže u ublažavanju glavobolje. (Kofein se čak može naći u nekim lijekovima za ublažavanje bola, kao npr. Coldreks).

Nažalost, ovaj savjet ne važi za ljude koji već piju mnogo kafe svaki dan, jer nedostatak kofeina takođe dovodi do glavobolja - čime se stvara neka vrsta začaranog kruga.

Razlozi PROTIV:

1. Ubrzava javljanje osteoporoze

Uzajamno dejstvo kofeina i vitamina, posebno vitamina D, spriječava apsorpciju kalcijuma u tijelu. Ali ne brinite, za ovaj efekat biste morali da pijete zaista izuzetno velike aaaaaaaaaakoličine kafe svaki dan.

2. Povećava anksioznost

Iako su anksiozni poremećaji nasljedni i kafa utiče na povećanje anksioznosti. Takođe, ukoliko pretjerate, ona može izazvati i nemiran i loš san, upravo zbog svog efekta smanjivanja umora i pospanosti. U stvari, ova posljedica se javlja u zavisnosti od stanja organizma i ukupne količine kafe koju pijete u toku dana.

3. Povećava rizik od angine

Istraživanjem je otkrivena veza između uzimanja kafe i visokog nivoa homocistina, koji može povećati rizik od napada angine.

4. Javljanje kamena u bubregu

Koefein povećava količinu kalcijuma u mokraći, a time i rizik od nastanka kamena u bubregu.

5. Talasi vrućine - Valunzi

Žene u menopauzi mogu potvrditi da je kafa jedan od glavnih izazivača napada vrućine.

Ključ je u količini popijene kafe

Pojava navedenih pozitivnih ili negativnih efekata u velikoj mjeri zavisi od količine kafe koju pijete. Dakle, 1 do 2 šoljice kafe na dan će imati pozitivne efekte kao što su:

  • Dobro raspoloženje,
  • Više energije,
  • itd.

S druge strane, baš velika količina - od 5 do 10 šoljica dnevno, već izaziva negativne efekte:

  • Strah - anksioznost,
  • Nervozu,
  • Drhtavicu,
  • Lupanje srca,
  • itd.

Jednostavan recept glasi - uživajte umjereno!

Na kraju, dobro je poznato da umjereno uživanje u kafi (2, 3, pa i 4 šoljice dnevno) - ne predstavlja opasnost po zdravlje. Konačno, činjenica je i da različiti ljudi na istu količinu kafe različito reaguju. Važnu ulogu ovde igra i nasljedni faktor.