tooltip after the triger
tooltip after the triger

Imate pitanja ili jednostavno želite naručiti? Kliknite na dugme i nazvat ćemo vas.Naš savjetnik je spreman odgovoriti na sva vaša pitanja o proizvodima i akcijama koji vas zanimaju. Molimo, kliknite na dugme niže i nazvat ćemo vas.Ova je usluga potpuno BESPLATNA!

 Nazovi me!
x
DelimanoKliknite za BESPLATAN poziv!

Pomoć pri kupovini, savjeti i posebne ponude
033 721 061
Članci

Besplatan Delimano e-časopis!

Upišite svoju e-mail adresu i prijavite se na Delimano e-časopis.

Prijavite se

Izbjegnite najčešće greške pri kuhanju kafe

Kakvu kafu vi volite?

Zagorena, preslaba, jaka, preslatka kafa - ima li šta gore kad taj jutarnji razbuđujući napitak razočara već pri prvom gutljaju.

Kad je naručite negdje vani, ne možete učiniti ništa da biste popravili grešku, ali zato kod kuće možete izbjeći neke uobičajene zamke i skuhati kafu iz snova.

Evo na šta trebate pripaziti:

Temperatura vode

Određena temperatura jako je važna za neke vrste kafe jer utiče na otpuštanje aroma i okus, a idealna temperatura je između 90 i 95 stepeni Celzijusovih. Ova temperatura uzrokuje otpuštanje aroma koje volimo, a sprečava kiselost.

Pravilno doziranje

Optimalna doza na dva decilitra vode su dvije male žlice kafe. Naravno, ako želite i volite jaču kafu, možete dodati malo više, ali probajte se držati optimalne količine i nemojte baš pretjerivati.

Sameljite sami svoju kafu

Iako za to mnogi nemaju vremena i rijetko ko to uopće radi, zašto ne biste taj mali ritual pokušali uvrstiti u jutarnju rutinu i otkrit ćete pravo bogatstvo okusa netom samljevene kafe.

Kako čuvati kafu

Ako želite da vaša kafa zadrži svježinu, stavite je u posudu za hranu koja ne propušta zrak i čuvajte je na hladnom i tamnom mjestu. Staklene i keramičke posude idealne su za čuvanje hrane.

Stara kafa

Potražite svježe prepržena zrna kafe i kupujte je u malim količinama. U specijaliziranim dućanima probajte naći što svježiju kafu, a kada otkrijete njezin okus, nećete htjeti pristati ni na što manje.

Tvrdoća vode

Pri kuhanju kafe trebate imati na umu i da tvrdoća vode može uništiti okus i arome. Što je tvrđa voda, to je lošiji okus.

Mlijeko

Kakvog će okusa biti vaša kafa, ovisi i o kvaliteti mlijeka. Mlijeko s manjim udjelom masnoće može je dodatno razrijediti, a i trajno mlijeko također bitno mijenja okus.

Probajte je popiti sa svježim punomasnim mlijekom. Možda je to baš vaš idealan okus.

Izvor:haber.ba