tooltip after the triger
tooltip after the triger

Imate pitanja ili jednostavno želite naručiti? Kliknite na dugme i nazvat ćemo vas.



Naš savjetnik je spreman odgovoriti na sva vaša pitanja o proizvodima i akcijama koji vas zanimaju. Molimo, kliknite na dugme niže i nazvat ćemo vas.



Ova je usluga potpuno BESPLATNA!

 Nazovi me!
x
DelimanoKliknite za BESPLATAN poziv!

Pomoć pri kupovini, savjeti i posebne ponude
033 721 061
Članci

Besplatan Delimano e-časopis!

Upišite svoju e-mail adresu i prijavite se na Delimano e-časopis.

Prijavite se

7 najčešćih grešaka u pravljenju palačinaka (i kako ih izbjeći)

Greška #1 : Ne obraćate pažnju na kvalitet sastojaka

Palačinke se prave od samo nekoliko sastojaka, tako da je svaki sastojak bitan i može imati dosta uticaja. Zbog toga je veoma važno da koristite kvalitetne sastojke jer će to promijeniti ukus i strukturu samih palačinaka.


Kako riješiti problem?

Koristite samo kvalitetne i svježe sastojke za smjesu. Odlazak u prodavnicu i nabavka određenog tipa brašna ili jaja se može činiti kao gubitak vremena, ali vjerujte da je to vrijedno Vašeg vremena.

Greška #2 : Zanemarivanje tačne mjere sastojaka

Kada je u pitanju spremanje deserta, tačna mjera je ključna stvar. Ukoliko sastojke stavljate „od oka“ možete upropastiti sav trud, a čak i najmanja pogreška može prouzrokovati katastrofu.

Kako riješiti problem?

Nemojte pokušavati da dobijete na vremenu tako što nećete vagati sastojke, uzmite digitalnu vagu i izmjerite težinu za sve ono što je potrebno za recept. Možda je potrebno malo više vremena, ali će krajnji rezultat biti mnogo bolji.


Greška #3 Previše izmiksano ili umućeno tijesto

Ovo će Vam možda zvučati čudno, ali grudvice u tijestu nisu ono najgore što može da Vam se desi. To je previše umućeno tijesto. Tako da idući put malo više razmislite rpije nego odlučite da temeljito umutite tijesto.


Kako riješiti problem?

Sastojke mutite samo onoliko vremena koliko je dovoljno da bi se sastojci spojili. Bolje je imati nekoliko grudvica u tijesti nego da napravite žilave palačinke.


Greška #4 Upotreba previše ulja

Ukoliko ulje samo ulijete u tavu za palačinke, vrlo je vjerovatno da će završiti na samo jednoj strani tave. Kao rezultat toga, palačinci će zagorjeti samo sa jedne strane, ili će na rubovima zagorjeti a iznutra u sredini ostati živi.

Kako riješiti problem?

Dodajte veoma malo ulja i nikad ne sipajte direktno u tavu za palačinke. Koristite četkicu, sprej ili ubruse za nanošenje tankog sloja ulja u tavu.


Greška #5 : Dodavanje čokolade ili grožđica u tijesto

Palačinci sa čokoladom ili grožđicama zvuče divno, ali to, nažalost, nije najbolja ideja. Ukoliko ove sastojke dodate direktno u tijesto velika je vjerovatnoća da će zagorjeti i prije tijesto bude gotovo.


Kako riješiti problem?


Umjesto što ćete ove sastojke dodavati u tijesto, dodajte ih nakon prženja.


Greška #6 Upotreba pogrešne tave i prženje na pogrešnoj temperaturi


Palačinci su osjetljivi, tako da je potrebno malo vremena kako biste otkrili koja je to prava tava i koja je to prava temperatura. Ukoliko koristite tavu sa tankim dnom palačinci mogu zagorjeti, a iako se palačinci prže na visokim temperaturama, budite oprezni da ne bude previsoka.

Kako riješiti problem?

Najbolje je koristiti veliku, težu tavu koja će obezbijediti da se palačinke ravnomjerno isprže. Potrebno je malo više vremena kako bi se pronašla odgovarajuća temperatura, ali pokušajte sa 85 – 90% maksimalne temperature.

Greška #7: Okretanje palačinaka prebrzo i previše puta


Prečesto i prebrzo okretanje palačinaka je najčešći način uništavanja istih jer mogu zagorjeti, raspasti se ili ostati ne pečene.

Kako riješiti problem?

Sačekajte dok se na gornjoj strani ne pojave mjehurići. Kada mjehurići nestanu, tada je vrijeme da okrenete palačinke – samo jednom! Budite strpljivi i vjerujte u proces !