tooltip after the triger
tooltip after the triger

Imate pitanja ili jednostavno želite naručiti? Kliknite na dugme i nazvat ćemo vas.Naš savjetnik je spreman odgovoriti na sva vaša pitanja o proizvodima i akcijama koji vas zanimaju. Molimo, kliknite na dugme niže i nazvat ćemo vas.Ova je usluga potpuno BESPLATNA!

 Nazovi me!
x
DelimanoKliknite za BESPLATAN poziv!

Pomoć pri kupovini, savjeti i posebne ponude
033 721 061
Članci

Besplatan Delimano e-časopis!

Upišite svoju e-mail adresu i prijavite se na Delimano e-časopis.

Prijavite se

Šta je zdravije, tunjevina ili sardina?

Morske ribe su generalno veoma zdrave i obiluju omega-3 masnim kiselinama. Ali šta je zdravije, tunjevina ili sardina?

Riba ne samo da razbija monotoniju naše redovne ishrane već doprinosi zdravlju našeg srca. Tunjevina i sardina su najčešće vrste morske ribe koje se konzumiraju u BiH i obje imaju visok sadržaj proteina i dobrih masti. Nutritivne vrijednosti ove dvije vrste se svakako razlikuju, od sadržaja masti i proteina preko minerala i vitamina pa do štetnih materija.  

Vitamin E i kalcijum

Sardine nude više vitamina E po porciji nego tunjevina, takođe sadrže i više kalcijuma. Vitamin E igra ulogu u dobroj prokrvljenosti tako što podstiče razviće elemenata krvi, a njegova antioksidativna funkcija bori se protiv oštećenja tkiva. Kalcijum poboljšava komunikaciju između ćelija, potpomaže funkciju nerava i doprinosi jakim kostima. Ako dnevno unesete 170 g sardina unećete oko 3.5 mg Vitamina E što je oko 23% preporučenog dnevnog unosa dok morate pojesti više nego duplo tunjevine kako bi unijeli istu količinu vitamina E. Svaka porcija sardine sadrži oko 650 mg kalcijuma tj. oko 65% dnevnog preporučenog unosa dok jedna porcija tunjevine sadrži svega 22 mg ovog elementa.  

Živa

Živa je jedan od najzastupljenijih toksina u ribljim produktima i izuzetno je štetna za sve, potogovo za žene koje planiraju trudnoću, trudnice i djecu. Dozvoljen maksimalni unos žive je 1.6 µg po kilogramu tjelesne mase i to nedjeljno! Zapanjujući je podatak da tunjevina, u zavisnosti od vrste i mesta sabiranja u proseku sadrži oko 30 µg žive u 100 g konzerviranog proizvoda, a maksimalno može da sadrži čak i dva i po puta više. Nasuprot tome, konzervirana sardina sadrži oko 10x manje žive tj. oko 3 µg u 100 g proizvoda i taj odnos je više-manje konstantan.  

Vitamin K

Kako ne bi sve bilo na strani sardine, ako vam zafali vitamin K naći ćete ga više u tunjevini. Ovaj vitamin nam je potreban jer igra ključnu ulogu u zgrušavanju krvi prilikom povreda i u razvoju hrskavice i kostiju. Porcija tunjevine sadrži oko 75 µg vitamina K što je oko 60% preporučenog dnevnog unosa i 83% za žene dok porcija sardine sadrži svega 4.4 µg.  

Zaključak

Ukusi su različiti i o njima ne treba raspravljati ali naša preporuka je svakako sardina, bez obzira na nizak sadržaj vitamina K. Zato što je odličan izvor ovog vitamina i zeleno povrće kao što su špargla, kelj, kupus, špinat, blitva, brokoli i dr. koji odlično idu uz sardine.