tooltip after the triger
tooltip after the triger

Imate pitanja ili jednostavno želite naručiti? Kliknite na dugme i nazvat ćemo vas.



Naš savjetnik je spreman odgovoriti na sva vaša pitanja o proizvodima i akcijama koji vas zanimaju. Molimo, kliknite na dugme niže i nazvat ćemo vas.



Ova je usluga potpuno BESPLATNA!

 Nazovi me!
x
DelimanoKliknite za BESPLATAN poziv!

Pomoć pri kupovini, savjeti i posebne ponude
033 721 061
Članci

Besplatan Delimano e-časopis!

Upišite svoju e-mail adresu i prijavite se na Delimano e-časopis.

Prijavite se

Proslavite svjetski Dan palačinaka sa najboljim palačinkama ikad!

Šta je Dan palačinaka i zašto ga slavimo?

Dan palačinaka je u svijetu poznat kao Karnevalski utorak ili Mardi Gras. To je gozba čiji datum ovisi o Uskrsu. To je veoma poseban dan u Februaru ili Martu. Ove godine Dan palačinaka se proslavlja 17-tog Februara, tako da još uvijek imate vremena da se pripremite za ovaj praznik. Mnogo je tradicionalnih stvari koje se praktikuju na ovaj dan širom svjeta, ali vjerujemo da Vam ne trebaju neka posebna uputstva. Jednostavno napravite dosta tijesta, ispecite palačinke do savršenstva premažite ih sa omiljenim namazom i neka zabava počne. Ne znate kako napraviti savršene palačinke? Ne brinite, mi smo tu da Vam pomognemo.
 

6 jednostavnih savjeta za najmekše palačinke ikad


Savjet #1 Nemojte previše miješati tijesto


Većina ljudi previše umuti tijesti, to je donekle i razumljivo jer svi želimo da se sastojci najbolje ujedine. Međutim, kada previše umutite tijesto palačinke budu debele i žilave, a to je ono što sigurno ne želite. Morate naći pravi trenutak kada treba prestati i pravit ćete najbolje palačinke ikad!


Savjet  #2 Pustite da tijesto malo odstoji


Svi mi trebamo odmor s vremena na vrijeme, a to isto važi i za palačinke. Kada umutite tijesto, pustite ga da odmori 15-20 minuta. Ukoliko možete da se oduprete želji da ih ne pojedete odmah, neka odstoje preko noći, a krajnji  rezultat je vrijedan čekanja.
 

Savjet #3 Učinite ih još mekšim


Različiti ljudi, vole različite palačinke. Neki vole tanje, neki deblje, a neki vole palačinke koje su nalik na sufle. Ukoliko ste jedna od takvih osoba, imamo način da ostvarimo Vaše snove. Kada pripremate tijesto, prvo odvojite jaja. Umiješajte žumanjke sa ostalim sastojcima i neka smjesa malo odstoji. Umutite bjelanjke dok ne očvrsnu i dodajte ih u tijesto neposredno prije pečenja. Možda će vam se u prvi mah učiniti pregusto, ali je to najbolji način za ovu vrstu palačinaka.
 

Savjet #4 Odaberite pravu tavu i zagrijte je


Imati adekvatnu tavu za palačinke je najvažnije za pripremu dobrih palačinaka. Odaberite tavu koja ima neljepljivu podlogu, jer ukoliko se tijesto lijepi za dno, palačinke će se raspasti. Tave sa neljepljivim premazom su pravi odabir ukoliko želite savršene palačinke. Uvijek dodatno provjeriti da li je tava dovoljno zagrijana, kako se palačinci nebi zalijepili i kako bi bili mekan. Prašak za pecivo reaguje na toplotu pa će dobro zagrijana tava uticati na rast palačinaka.
 

Savjet #5 Čekajte da se pojave mjehurići


Ukoliko niste sigurni kada je pravo vrijeme da okrenete palačinke, imamo jednostavan savjet za Vas. Jednostavno sačekajte dok se ne pojave mali mjehurići sa gornje strane palačinka, tako ćete znati kada su spremni za okretanje.
 

Savjet #6 Palačinke okrenite samo jednom


Ukoliko niste stručnjak za palačinke, čekanje pravog vremena za okretanje može biti napeto, a u tom slučaju ćete morati i nekoliko puta okrenuti palačinke. Nemojte to raditi, jednostavno sačekajte da se pojave mjehurići i okrenite ih samo jednom!