tooltip after the triger
tooltip after the triger

Imate pitanja ili jednostavno želite naručiti? Kliknite na dugme i nazvat ćemo vas.Naš savjetnik je spreman odgovoriti na sva vaša pitanja o proizvodima i akcijama koji vas zanimaju. Molimo, kliknite na dugme niže i nazvat ćemo vas.Ova je usluga potpuno BESPLATNA!

 Nazovi me!
x
DelimanoKliknite za BESPLATAN poziv!

Pomoć pri kupovini, savjeti i posebne ponude
033 721 061
Članci

Besplatan Delimano e-časopis!

Upišite svoju e-mail adresu i prijavite se na Delimano e-časopis.

Prijavite se

Kako je nastala čokolada

Kako je sve počelo?

Uživanje u čokoladi počelo je prije 3.100 godina u Latinskoj Americi, ali tada ova poslastica nije bila u formi koja nam je danas tako dobro poznata.

Čokolada je u to doba bila neka vrsta pića nalik pivi, a pravila se od fermentisane kašaste smjese plodova trposkog drveta kakaoa, prenosi Rojters.

Antropolog Džon Henderson je u nedavno objavljenoj studiji naveo da naučnici veruju da je čokolada otkrivena slučajno, pri pokušaju da se napravi neka vrsta piva.

Na grnčariji sa teritorije Hondurasa iz 1.100. godine prije nove ere otkriveni su tragovi čokolade.

Raskošna izrada pronadjenog posudja upućuje na drevne običaje ispijanja tog napitka u svečanim prilikama.

Čokolada u Evropi

Čokolada je u Evropu stigla u 16. vjeku, i već tada su Španci počeli da je mješaju sa šećerom i vanilijom, a do 17. vjeka svrstana je u red luksuznih namirnica.

Krajem 18. vjeka proizvedena je prva čokolada koja je ličila na današnju, a prvu mliječnu čokoladu napravili su, pogađate, Švajcarci.

Naučno je dokazano da čokolada ima blagotvorna svojstva za zdravlje. Nedavna studija otrktiva da dvije kockice crne čokolade dnevno, što je oko 30 kalorija, mogu da smanje krvni pritisak a pritom ne goje.

Već je poznato da je čokolada u malim količinama zdrava, ali se do sada nije znalo da crna čokolada, bogata kakaom i sa malo šećera i masnoće, može da smanji pritisak.

Kakao je biljka koja je bogata antioksidansima, a posebno sadrži polifenol, veoma snažan antioksidans, koji se nalazi u brojnim biljkama i voću, kao što je grožđe. Polifenol ima osobinu da opušta arterije i samim tim spušta i pritisak u njima.