Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj
Vrijeme je za grah!

Vrijeme je za grah!

Dodavanje graha jelima je jako ukusno i zdravo. Zato smo pripremili par savjeta kako biste mogli iskoristiti grah na najbolji mogući način.

Dodavanje graha jelima je jako ukusno i zdravo. Zato smo pripremili par savjeta kako biste mogli iskoristiti grah na najbolji mogući način.

Za kuhanje suhog graha slijedite ova tri laka koraka:

Proberite zdrav grah

Grah prije namakanja je potrebno probrati i ukloniti sva oštećena zrna, kamenčiće ili prljavštinu.

Isperite zdrava zrna

Isperite grah hladnom vodom kako bi uklonili svu prljavštinu.

Namočite grah

Većina vrsta graha se utrostruči u veličini kad je rehidratizirana pa je bitno da grah odmah stavite u dovoljno veliku posudu.

Izaberite jedan od sljedećih načina za namakanje graha:

  • Vruće namakanje: Vruće namakanje je najbolji način da se smanje crijevni gasovi. U velikom loncu za svaku šaku suhog graha dodati 10 šolja vruće vode, zagrijati do ključanja i ostaviti da ključa 2 do 3 minute. Ukloniti sa vatre, pokriti i ostaviti da stoji do 4 sata.
  • Brzo namakanje: U velikom loncu za svaku šaku suhog graha dodati 10 šolja vruće vode, zagrijati do ključanja i ostaviti da ključa 2 do 3 minute. Ukloniti sa vatre, pokriti i ostaviti da stoji najmanje 1 sat.
  • Namakanje preko noći: Za svaku šaku suhog graha dodati 10 šoljica hladne vode i ostaviti da se namače preko noći ili najmanje osam sati.

Kuhanje graha

Ocijediti vodu u kojoj se grah namakao i isprati ga. Pokrijte grah svježom vodom i kuhajte na laganoj vatri sve dok grah ne omekša.

Kako da grah iz konzerve bude ukusan?

Grah iz konzerve štedi vrijeme kod pripreme jela od graha. Zamijenite svježi grah sa grahom iz konzerve u receptima koji traže kuhani suhi grah ili ga stavite u jela koja se ne kuhaju kao što su umaci za umakanje i salate.

Za korištenje graha iz konzerve potrebno je:

  • Ocijedi grah u cjedilu.
  • Isprati ga hladnom vodom da bi sa graha uklonili tekućinu u kojoj je grah pakovan, kao i višak soli.
  • Možete ga dodati receptima na kraju kuhanja kako bi spriječili gnječavost.