Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj
Top 5 stvari o kralju jeseni!

Top 5 stvari o kralju jeseni!

Jedna od najbogatijih namirnica jeseni je kesten. Još u 16. stoljeću konzumirali su ga stanovnici Rima. 

Potiče iz porodice bukovki i karakterizira ga crvenkasto-smeđi plod. Ovo orašasto voće raste na Sredozemlju i južnom dijelu Europe. Postoje tvrdnje kako je ovo bila prva namirnica koju su ljudi počeli konzumirati.

Kesten obiluje vlaknima koji unosom utiču na razinu holesterola u krvi.

1. Zdravo srce i bubrezi

Orašasta voćka obiluje kalijem i fosforom, kao i nezasićenim mastima i kao takva odlična je za osobe koje pate od bolesti srca i kardiovaskularnog sistema, te osobama sa slabim bubrezima. Ono što dodatno pospješuje njegovu djelotvornost na ovom polju je i količina vitamina A, B i C koju posjeduje, te kalcij, magnezij i željezo.

2. Bolja probava

Zahvaljujući svojoj vlaknastoj strukturi odličnu su za osobe sa povišenim holestorolom u krvi, te potiču rad crijeva i obezbijeđuju bolju probavu.

3. Jača kosti i imunitet

Za jačanje kostiju i bolju snagu možemo zahvaliti mineralima iz kestena, posebno bakru. Pomaže nam u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, te pospješuje rad nervnog sistema. Veliki plus je u jačanje imuniteta, što je posebno važno u ovom prelaznom godišnjem dobu. Samo 80g kestena zadovoljit će petinu vaše potrebe  za ovim mineralom.

4. Odličan pri mršavljenju

Pored svih dobrobiti ovo je namirnica koju možete uvrstiti u svoje jelovnike ukoliko planirate izgubiti koji kilogram. Stotinu grama pečenog kestena ima oko 245 kalorija, pa zato plodove nazivamo namirnicom visoke energetske vrijednosti.

5. Recite zbogom celulitu

Divlji kesten nije jestiv, ali je odličan kao ljekovito svojstvo. Čaj od kestena pomoći će vam da ublažite simptome astme ili bronhitisa. S druge strane je glavi sastojak krema i idealan je u liječenju proširenih vena kao i u borbi protiv celulita. Ekstrakt sjemenki divljeg kestena hrani kožu kisikom i hranjivim nutrijentima.