Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj
10 namirnica idealnih za borbu protiv upalnih procesa

10 namirnica idealnih za borbu protiv upalnih procesa

U posljednje vrijeme se toliko priča o raznim upalama u organizmu, da polako stičemo dojam da svako od nas ima barem jedan upalni proces u organizmu. Međutim, upale zaista mogu imati ozbiljan ishod kada se zakomplikuju i Vaše tijelo zaista "poludi".

Povremena upala, prehlada je uredu ukoliko ostaje smao na tome "povremena", ali hronične upale često se mogu pretvoriti u nešto ozbiljno, srčane bolesti, rak, Alchaimer, gojaznost i gastroenteralni poremećaj. Upalni procesi su znak da Vaše tijelo zahtijeva njegu i pažnju!

Prebacivanje na protu-upalnu dijetu, će Vam pomoći da izbjegnete upalne procese u organizmu. Ukoliko jedete prirodne, zdrave namirnice,mnoge od njih vjerovatno već spadaju o ovu kategoriju, ali u nastavku Vam donosimo 10 top namirnica koje trebate uvesti u prehranu. Neka se ove namirnice nađu u Vašem jutarnjem Nutriblastu.

1. Hrana bogata Enzimima, uključujući pšenicu, banane i sirov med

Enzimi su idealni za sprjekavanje nastanka upalnih procesa u organizmu. Kada se hrana pravilno razgradi prije nego li dospije u krvotok, manje su šanse da će uzrokovati bol u želudcu, bolove u stomaku, nadutost i gasove.

2. Ananas i papaja

Ove dvije namirnice su bogate vitaminima koji su idealni za sprječavanje upalnih procesa u organizmu. Ananas je bogat bromelainom koji je idealan za probavu, dok je papaja poznata po papainu, enzimu koji je odličan za orbu za upalnim procesima.

3. Višnje

Istraživanja su pokazala da ova namirnica sprječava nastanak napada gihta, to je stanje u kojem se ponavlja epizoda upalnih artritisa, te napada palac, koji je najčešće pogođeno područje. Trešnje mogu pomoći u poboljšanju oporavka, smanjenjem upalnih markera i oksidativnog oštećenja mišića.

4. Bobičasto voće, borovnice, brusnice, jagode, maline i kupine

Bogate su protuupalnim mineralima poput flavanola, flavonola, anthocyanina te elaginske kiseline, bobice također u svom sastavu imaju komponentu koja prirodno djeluje na smanjenje rasta tumora. U vrhu su namirnica bogatim antioksidantima, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog oštećenja (najčešći razlog je upalni proces u tijelu) isključivanjem upalnih signala izazvanih citokinom i COX-2s

Brusnica je sveopšte poznata kao jedno od najučinkovitijih sredstava kada je upala mokraćnih kanala u pitanju.

5. Zeleni čaj

Zeleni čaj je glavni izvor katehina epigallocatechin-3-galat (EGCG), koji sadrži snažne slobodne radikale. Također može pomoći zaustaviti razvoj artritisa i napredovanje istog, te blokira Interleukin-1, pro-upalnu ćeliju da ošteti hrskavicu.

6. Kakao

U istraživanju 2005 objavljenom u Američkom žurnalu Nutricionističke klinike, otkriveno je da su epicatechin i ostali flavanoli nađeni u kakau, dokazano učinkoviti u reguliranju nivoa leukotrienata. Leukotrieni su od velike pomoći kada su u dozvoljenim granicama., ali ako se proizvode u velikim količinama mogu biti okidač za upalni proces.

7. Orasi

Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, koje su pogodne prilikom liječenja bolesti kao što su reumatoidni artritis, upalne bolesti crijeva, srčana oboljenja, diabetes, kožne bolesti.

8. Sjemenke, uključujući lan i chia sjemenke

Lan i chia sjemnke su odličan izvor omega-3 masnih kiselina. Prepuna su vlakana, regulišu rad crijeva te sprječavaju nastanak crijevnih bolesti.

9. Avokado

Istraživači su otkrili da dodavanjem avokada ili njegovog ulja povećavamo apsorpciju karotenoida, korisne antioxidante, od 700 do 1700 procenata. Ovi karotenoidi, kao što su beta-carotene, lutein, alpha-carotene i zeaxanthin, omaju funkciju važnih antioxidanata u borbi protiv upala, jačaju imuni sistem, te štite tijelo od štetnih radikala.

Avokado je izvrstan izvor zdravih masnoća, uključujući nezasićene kiseline i alpha-linolenic kiselinu(ALA), te omega-3 masne kiseline.

10. Rizomi, uključujući kurkumu i korijen đumbira

Kurkuma sadrži aktivan sastojak kurkumin, potentni antioxidant, detoks za jetru, te protuupalni sastojak. Kurcumin ima isti protuupalni efekat kao antibiotik ibuprofen, ali naravno u ovo slučaju bez neželjenog dejstva.

Đumbir sadrži supstancu zvanu "gingerols". Jako je učinkovit kada su upalni procesi u pitanju!

Đumbir se ne koristi samo kao snažan anti-upalni sastojak, on sadrži i karminativ, tvar koja pomaže smanjiti formiranje crijevnih gasova.

Izvor: Nutriliving.com