Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj
Sve što trebate znati o pripremi salate

Sve što trebate znati o pripremi salate

U ovom članku ćemo vam otkriti par formula za pripremanje salate kao obroka. Iako salata treba biti prilagođena našem ukusu i kreativnosti, i budući da sastojci trebaju varirati od sezone do sezone, ipak postoji nekoliko pravila koja salatu čine ukusnim obrokom i njih se treba pridržavati:

Salata je iznimno popularno jelo, kako kod nas, tako i svuda u svijetu. Često smo na filmovima mogli vidjeti lijepe glumice kako za ručak, večeru ili onako s nogu, za užinu, jedu tanjir svježe salate, uživajući baš kao da je riječ o porciji najukusnijeg i najsočnijeg mesa.

Ali šta se u biti krije u tom zelenom tanjiru?

Jesu li oni uistinu samo nabacali par listova salate, promiješali s octom i uljem i to je to - divni, ukusni, zasitni obrok je na stolu. Da, napravili su upravo to samo što su prethodno dobro razmislili o sastojcima. 

U ovom članku ćemo vam otkriti par formula za pripremanje salate kao obroka. Iako salata treba biti prilagođena našem ukusu i kreativnosti, i budući da sastojci trebaju varirati od sezone do sezone, ipak postoji nekoliko pravila koja salatu čine ukusnim obrokom i njih se treba pridržavati:

1. Povrće za salatu uvijek treba biti svježe!

2. Kako bi salata bila cjeloviti obrok, u nju je potrebno dodati par sljedećih namirnica: sir, tofu, nešto žitarica (ili je poslužite s hljebom), mahunarke, mesni protein, kuhana jaja ili riba. Ovih par namirnica čine razliku između salate kao obroka i salate kao priloga.

3. Salatu uvijek trebate začiniti prije samog jela. Ovo je jedna od najvažnijih stavki koju uvijek treba imati na umu! Ako salatu začinimo prije vremena, ona vrlo brzo uvene, pusti vodu i obrok tako automatski gubi na svježini.

4. Prije pripreme salatu je potrebno dobro osušiti jer kapljice vode promiješane sa začinima mogu promijeniti okus.

5. Kada miješate korjenasto i lisnato povrće s mahunarkama poput leće, graha, boba… dobit ćete vrlo zasitnu i ukusnu salatu. Mahunarke, naravno trebaju biti prethodno skuhane. Prilikom kuhanja potrebno je dobro pripaziti da se povrće ne prekuha, te da zadrži svježu boju i hrskavost.

6. Prilikom pripreme salate kao cjelovitog obroka ne zaboravite na orašaste plodove poput badema, lješnjaka, sjemenki tikve, suncokreta, sezama. Orašaste plodove za dodatak salati potrebno je samo prethodno kratko tostirati; da puste miris.

 7. Prilikom odabira sireva za salatu, sireve koji se nalaze u vodi, prethodno je potrebno ocijediti. Ako želite laganiju varijantu, koristite sireve s manje mliječne masti, ali čak i da koristite punomasne sireve nije strašno jer u salatu općenito ne ide puno sira.

Svaku namirnicu je potrebno pažljivo kombinirati s ostalim namirnicama tako da niti jedna ne preuzme okus, odnosno da ne dominira.

8. Možda će vam zvučati nevjerojatno, ali jedna narandža u salati čini čuda. Kao i malo sušenog grožđa ili brusnica.

9. Sveže začinsko bilje poput metvice, origana, bosiljka daje suptilnu, aromatičnu notu. Začinsko je bilje potrebno sitno nasjeckati i dodati dressingu.

10. Kada je riječ o dressingu, osim hladno cijeđenog maslinovog ulja, za potpuniji okus možete koristiti ulje tikve ili ulje pečenog sezama. Također u dressing možete staviti ocat i od maline i od borovnice, aceto balsamico, a ponekad je i limun sasvim dovoljan. Mi otkrivamo recepte za savršene dressinge, kliknite ovdje.

Za dresing možete koristiti i jogurt u kombinaciji s avokadom, jogurt u kombinaciji s malo majoneze, jogurt u kombinaciji s uljem i čbijelim lukom…

11. Salata je idealan obrok za ponijeti na posao kao ručak. Samo nemojte zaboraviti da dressing zapakujete u bočicu sa strane.